Behorende tot de endoparasieten

Symptomen:
Jeuk in de neus en niezen, kuchen, snuiven, hijgen tot op grote afstand hoorbaar.

Verloop:
Op larven van een op een hommel lijkend vlieg nestelen zich in het slijmvlies in de neus en luchtpijpholte van het hert.
Deze behaarde vliegen, die actief zijn tot het einde van de zomer, zijn levendbarend en spuiten hun larven als het ware in de neus van het hert.
Indien het hert reeds iets verzwakt is, zal de complicatie door infectie met deze horzel het dier verder verzwakken en vermageren. Het ademen gaat vaak met een snurkend geluid.
In de zomer vliegen de horzel rond de kop van het hert en spuiten van korte afstand hun larven in de neusgaten van het hert, waarbij warme zomers en hoge wilddichtheden de verspreiding en toename van de keelhorzel versneld. De herten zijn dan onrustig en gedragen zich vreemd, maken rare sprongen en krabben met hun achterlopers aan de neus om de kriebel kwijt te raken. De irritatie in de neus leidt tot niezen. Door gebruik te maken van mondhaken zetten de larven zich vast zodat ze door de herten haast niet uitgeniest kunnen worden. Zwakkere dieren lukt het zeker niet meer de larven kwijt te raken.
Via de neusharen komen de larven steeds dieper in de neus en vervolgens in de keelholte.
In het mei/juni komen de larven weer in beweging en worden door het hert uitgehoest en verpoppen zich op de grond. Hieruit komt een geslachtsrijpe horzel en gaat ook weer op zoek naar een gastheer.

Het roodwild is erg angstig wanneer er een horzel in de buurt is. Ze herkennen het gebrom en gaan paniekerig in de ronte rennen en slaan en schudden met het hoofd om de horzels geen kans te geven.

Zwijnen, vossen en dassen zijn dol op de poppen in de grond en zullen, zeker als er veel voorkomen, naarstig hierop zoek naar gaan.

Image Image
Keelhorzel in de neus van een ree Sterke parasitering door keelhorzels. Talrijk voorkomende keelhorzels in het strottenhoofd (begin van luchtpijp). De larven kunnen tot 25 - 40 mm leng en 7mm in doorsnede worden en kunnen met 20 tot 50 stuks aanwezig zijn.


Foto: Jan Paulides

Irritatie door de larven van de horzel in de neus leidt tot krabben en niezen