De Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) weegt  in haar beheerplan voor de komende jaren zorgvuldig  de belangen van het duurzaam beschermen van het grof wild met die van verkeersveilig en schadebestrijding bij agrariërs, terreineigenaren en inwoners.

Verkeersborden met waarschuwing voor overstekend wild; bron provincie Gelderland

De ingediende zienswijzen op de ontwerp-besluiten vormen geen aanleiding voor de provincie om die te veranderen. De provincie keurt het faunabeheerplan voor de jaren 2014-2-19 definitief goed en verleent de gevraagde ontheffing aan de FBE.

Toets op hoofdlijnen

De Flora- en faunawet vormt het kader voor de taakverdeling tussen provincie en FBE. Het beheren van fauna is géén overheidstaak, maar de taak van grondeigenaren. In de FBE werken terreinbeheerders, landgoedeigenaren, landbouwers, jagers en gemeentenj daar samen aan. In hun faunabeheerplan grof wild (edel- en damhert, wild zwijn, ree) beschrijven zij hoe zij de faunna beheren en schade bestrijden. De provincie toetst op hoofdlijnen of de FBE daarbij de verschillende belangen zorgvuldig afweegt. Daarnaast toetst de provincie het FBE-plan op het provinciale beleid uit de kadernota Faunabeleid uit 2012 en het rasterbeleid uit 2013.

Goed voor inwoners, natuur en economie

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: “ Het flexibel beheer van de FBE biedt ruimte aan afschotvrije zones voor grofwild maar geeft de FBE ook mogelijkheden om verkeersonveilige situaties door grofwild, openbare orde problemen of landbouwschade aan te pakken. Dat is goed voor de inwoners, de natuur en economie in Gelderland”. Het faunabeheerplan grofwild is te vinden op de website van de FBE Gelderland.

WERKPLANNEN GROFWILD 2014-2015 GELDERLAND GEREED

De werkplannen voor edelhert, damhert, wild zwijn en ree zijn door het bestuur van de Faunabeheereenheid Gelderland (FBE) vastgesteld. In de werkplannen staat wat er het aankomend seizoen nodig is om de grofwildstanden op het afgesproken niveau te houden. Gestreefd wordt naar een gezonde populatie van circa 1.800 edelherten, 500 damherten, 1.200 wilde zwijnen en ruim 10.000 reeën in Gelderland. Volgend voorjaar wordt opnieuw geteld of deze standen zijn bereikt.

Voor het behoud van gezonde populaties en om verkeersongelukken, schade aan landbouw en bosbouw te voorkomen vindt beheer van grofwild plaats op de Veluwe en voor reeën ook daarbuiten.

In het onlangs vastgestelde Faunabeheerplan Grofwild heeft de FBE het faunabeleid van de provincie vertaald naar een planmatige aanpak voor de komende vijf jaar. De FBE doet dat samen met de bij haar aangesloten jachthouders, wildbeheereenheden, organisaties en adviseurs. De nu vastgestelde werkplannen zijn een jaarlijkse uitwerking, gebaseerd op tellingen in het voorjaar.

Wilde zwijnen

Na een voedselarme en langdurige winter in 2012/2013 was de afgelopen winter uitgesproken zacht. Belangrijker nog was dat er nu meer dan voldoende voedsel beschikbaar was voor de wilde zwijnen, in de vorm van eikels en beukennootjes. Door de succesvolle aanwas moeten er dit jaar 3.300 wilde zwijnen worden geschoten Dat is ruim een derde meer dan vorig jaar. De streefstand die volgend voorjaar op de Veluwe moet zijn bereikt is 1.240 varkens.

Edelherten

De actuele voorjaarsstand bedraagt circa 2.300 edelherten, de gewenste stand is circa 1.800 edelherten. De komende periode is een afschot nodig van ruim 1.400 edelherten. Het verschil met de gewenste stand is het afgelopen seizoen behoorlijk verkleind. Dit heeft ook al tot een meetbare afname van schade en overlast geleid. Een verdere vermindering is aankomend seizoen noodzakelijk op de Noord West Veluwe, specifiek in de noordwestzijde van de agrarische enclave, dus rond Staverden en Leuvenum. In bijzondere gevallen kan daar ook ’s nachts worden opgetreden. Overigens zijn in goed overleg op de Veluwe ook afschotvrije zones uitgebreid, op plekken waar de stand zich natuurlijker mag ontwikkelen.

Damherten

Damherten komen vooral voor op de Zuid-Veluwe, daar is als gevolg van minder afschot en een jachtvrij gebied, sprake van een groei van de populatie. De mannelijke damherten maken gebruik van de aanwezige verbindingen en bevolken in toenemende mate ook de Midden-Veluwe. Op de Noord-Veluwe wordt de stand al jaren op het gewenste niveau van ongeveer 100 dieren gehouden. De voorjaarsstand voor de gehele Veluwe is bepaald op bijna 900 damherten, daar komt de natuurlijke aanwas van 300 dieren nog bij. De gewenste voorjaarsstand in 2015 voor de gehele Veluwe is 500 damherten.

Reeën

Reeën komen in geheel Gelderland voor en leven dus in verschillende landschappen. Het afgelopen seizoen sneuvelde helaas weer ruim 1 op de tien reeën door een aanrijding. De komende periode willen we proberen daar wat aan te doen door gerichte maatregelen waaronder afschot. De lokale wildbeheereenheden spelen daarbij een belangrijke rol. Het benodigde afschot is circa 3.600 reeën. De gewenste voorjaarsstand voor heel Gelderland is ruim 10.000 reeën.