Assen - Na twee vurige debatten ging op 17 december een ruime meerderheid van de Provinciale Staten in Drenthe akkoord met het nieuwe flora- en faunabeleidsplan.

 

Daarin wordt ruimte geboden aan grote wilde dieren zoals het damhert en het edelhert. De provincie blijft echter het wilde zwijn weren. Vooral de VVD heeft grote moeite met het toelaten van het wilde zwijn.

De Staten namen tevens een motie aan waarin wordt geregeld dat ook burgers die schade hebben door dieren daarvoor op termijn een schadevergoeding kunnen krijgen. Tot nu toe werd alleen bedrijfsmatige schade vergoed. Maar voordat die schadevergoeding geregeld is moeten er nog afspraken gemaakt worden met de andere provincies.

Natuurgebieden groot genoeg

De Drentse natuur is nu klaar voor de komst van wilde dieren. ‘Het is een hele logische vervolgstap om nu ook grote fauna zoals het edelhert, damhert en wild zwijn te verwelkomen. Deze dieren struinden vroeger immers ook door de provincie’, stelt Ruud Kreetz, beheerder Natuurmonumenten in zuid-Drenthe.

Drenthe heeft met grote natuurgebieden zoals bijvoorbeeld het Drents-Friese Wold genoeg leefruimte voor deze dieren. Het damhert wordt er nu en dan al gespot. ‘De komst van wilde dieren is goed voor de natuur, maar ook voor de beleving ervan. Mensen vinden het prachtig om burlende herten te zien en te horen.’

Het pleidooi van de natuurorganisaties werd om deze reden ook ondersteund door recreatieondernemers, die ook inspraken op de vergadering van Provinciale Staten.