Faunadag met fotowedstrijd op Kasteel Middachten

Op zaterdag 19 maart 2016, van 10.00-17.00 uur wordt op Kasteel Middachten in De Steeg verantwoording afgelegd door faunabeheerders over het gevoerde faunabeheer van het afgelopen seizoen in Gelderland. Iedereen die meer wil weten over wild en faunabeheer is van harte welkom. De entree voor dit evenement is geheel gratis, voor kinderen zijn er verschillende activiteiten.

Op de Veluwe komen grote hoefdieren als wild zwijn, edelhert, damhert, ree en moeflons voor. Omdat er op de Veluwe maar een beperkte ruimte is en veel oppervlakte wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moeten de dieren worden beheerd. Beheren betekent ook jaarlijks een aantal dieren uit de populatie wegnemen. Dit gebeurt op basis van eerder gehouden tellingen. Naar aanleiding van die  uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren er in een gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw, bosbouw en de verkeersveiligheid.

Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden en gebeurt door professionele faunabeheerders. De faunabeheerders leggen na afloop van het jachtseizoen vrijwillig verantwoording af aan elkaar en de maatschappij. Alle geweien van herten, reebokken en moeflons en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen naar Middachten. Deze worden gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel en bijgebouwen tentoongesteld voor het publiek.

Fotowedstrijd
Dit jaar organiseert het comité een fotowedstrijd. Iedereen kan drie  foto’s  van Veluws wild insturen. Een deskundige jury zal de 10 mooiste foto’s selecteren. Deze worden tijdens de Faunadag tentoongesteld voor het publiek. De makers van de drie mooiste foto’s ontvangen een prijs. Voor een toelichting op deze wedstrijd verwijzen wij naar de wedstrijdvoorwaarden in de bijlage.

Activiteiten
Tijdens deze dag is er van alles te doen voor jong en oud. Verschillende verenigingen richten een stand in waar men informatie kan verkrijgen over de natuur en faunabeheer. Faunabeheerders vertellen uit eigen ervaring over jacht en faunabeheer op de Veluwe. En de bezoeker kan natuurlijk proeven wat de poelier van het wild maakt. Speciaal voor de kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet, waarbij ze van alles over onze viervoeters te weten komen. Er vallen leuke prijsjes mee te verdienen, en een heus diploma.

Een valkenier geeft demonstraties met verschillende roofvogels en tegen betaling van € 5,00 kan men ´s middags deelnemen aan een rondleiding door het kasteel Middachten dat een rijke historie heeft. Onder het genot van klanken van de jachthoorns, is er in het koetshuis een hapje en een drankje te gebruiken.

De entree voor de geweiententoonstelling is vrij en meer informatie is te vinden op www.middachten.nl .

GEOPEND:     zaterdag 19 maart 2016 10.00 – 17.00 uur.  Het kasteel is helaas  niet toegankelijk voor rolstoelen en rollators en voor honden.
ENTREEPRIJS:     geen (rondleiding kasteel € 5,00)
TE BEREIKEN:    Middachten is gelegen in het dorp De Steeg gemeente Rheden (Gld), 7 km van het verkeersplein Velperbroek Navigatieadvies: Smidsallee 18; 6994 BJ De Steeg; NS Arnhem, Dieren of Rheden; BUS Connexxion lijn S43.