WOLF OUD BEIEREN 203 kln

Het zal niemand ontgaan zijn. De afgelopen tijd werd er in de media veel bericht over een wolf die gezien is op verschillende plekken op de Veluwe. De Provincie Gelderland heeft het nieuw op 19 oktober naar buiten gebracht. Verschillende media pakten het verhaal op. Opmerkelijk is dat de Provincie niet wil vermelden waar het dier is gezien. Uit verschillende berichten in de media is wel te achterhalen dat het dier zowel in Arnhem, Ede als op 't Harde is gezien. De angst is dat mensen op het dier zullen gaan jagen voor een unieke foto als ze weten waar hij gezien is.

Experts van Wolven in Nederland en het Lupus Institut in Duitsland hebben kunnen bevestigen dat het inderdaad om een wolf gaat aan de hand van foto's die gemaakt zijn. Volgens een woordvoerster van de Provincie is het de eerste keer dat een wolf is gezien op de Veluwe. Volgens de woordvoerster zou het een mooie mijlpaal zijn als wolven zich zouden vestigen op de Veluwe.

De Provincie heeft gevraagd aan terreinbeheerders om te letten op sporen van de wolf zoals uitwerpselen en camerabeelden. Ook pootafdrukken zouden gezien kunnen worden.

De Provincie meent dat de kans om de wolf in het wild tegen te komen klein is, mocht dat echter wel gebeuren dan luidt het advies om afstand te houden en de wolf met rust te laten, naast een uitdrukkelijk advies om honden aan de lijn te houden.

Dit jaar is al twee keer eerder een wolf gesignaleerd die uit een populatie over de Duitse grens zijn gekomen. In maart is een wolf aangereden aangetroffen op de A28 in Drenthe. Half augustus heeft een wolf twee schapen aangevreten in het Groningse plaatsje Hongerige Wolf, en dit is geen grap. In 2015 heeft een wolf een rondje gelopen door Drenthe en Groningen, ook toen zijn er vier schapen door het dier gedood en aangevreten. In Duitsland leven meerdere wolvenroedels.

Wolven voeden zich met hoefdieren zoals wilde zwijnen en reeën, maar ook met vee zoals schapen. Boeren worden aangeraden hun dieren goed in te rasteren indien nodig met een hek met schrikdraad. Sinds het eind van de negentiende eeuw kwamen wolven niet meer voor in Nederland.