Image pseudotuberculose-bacterie


Behorende tot de bacteriën

Algemene kenmerken

Pasteurella pseudotuberculosis is een kleine staafvormige, Gram-negatieve bacterie, die sporadisch voorkomt bij herten. Als hij wordt aangetroffen is dit in wonden, feces, slijm en mesetherisch lymfeweefsel. Ook bij andere dieren, zoals varkens, vogels, bevers, katten en honden komt de bacterie voor. Het hert wordt besmet door het drinken van besmet oppervlaktewater, of het eten van besmet plantaardig voedsel.

Symptomen: het hert lijdt aan diarree en/of braken, en het hert heeft een verhoogde lichaamstemperatuur. De bacterie kan infecties veroorzaken aan o.a. wonden, gewrichten en de urinewegen.

De incubatietijd bedraagt zo'n 24 tot 48 uur na het drinken of eten van het besmette voedsel of water. Zoals eerder gezegd komt de bacterie sporadisch voor, en aangezien de herten elkaar niet kunnen besmetten, sterven enkel de zieken en niet gehele roedels aan de bacterie.

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden is de bacterie niet verwant aan de tuberkelbacterie (TBC. Andere benamingen voor deze bacterie: Yersinia pseudotuberculosisâ, "Bacillus pseudotuberkulosis", "Bacterium pseudotuberculosis" en "Shigella pseudotuberculosis"