Noordoost Veluwe - Wanneer de herten zich veilig voelen, zoeken ze een zitplek* om te gaan rusten en te herkauwen. De vacht bevat dikke haren gevuld met lucht, wat een uitstekende isolatie biedt. De haarlaag dichter bij de huid is fijner van structuur en sterk waterafstotend. Nu het  iets minder koud is, geeft het hert voldoende warmte af om de sneeuw te doen smelten. Het hert staat op een schudt eens flink om het smeltwater kwijt te raken. Frappant is dat de druppels bruin van kleur zijn. Waarschijnlijk geven de nat geworden dorre bladeren een bruine kleur af. Op de foto is de zitplek met gesmolten sneeuw goed te zien. De contouren van het hert zijn zelfs in het druppeltjes patroon goed terug te zien. De prenten ertussen bevestigen de looprichting van het hert.

Veelal zitten de herten op strategische plekken, b.v. tegen een heuvel aan om goed zicht te hebben op een open gebied, vaak niet ver van de weg. Juist op de weg of in open terrein schudden de herten het water uit de vacht, want zij willen niet tegen takken of bomen stoten.

*geen ligplek, want dan is het zijn laatste: een dood hert ligt. Een levend hert zit met de kop omhoog of heeft de kop recht vooruit op de grond rustend.