Hallo geachte woudlopers,
Tijdens een van mijn (vele) omzwervingen over de Zuid-Veluwse dreven kwam ik plotseling op 30 december 2011 weer één van de mij bekende herten tegen. Het hert heb ik voor het eerst op 3 september 2007 waargenomen. Nadien had/heb ik jaarllijks één of meerdere ontmoetingen met dit dier.
Helaas bleek het hert tijdens een ontmoeting op 18 november 2008 aan zijn linkeroog blind. Derhalve heb ik het hert genaamd: "Huishert, alias éénoog".
Kennelijk waren de genen van het hert van dien aard om nimmer een endenrijke koptooi te schuiven. Hooguit een gelijk kronen 10-ender. Thans ongelijk (éénzijdig) kronen 10-ender.
Wellicht is het beperkte gezichtvermogen debet aan het terugzetten opdat een optimale voedselopname tot het verleden behoort met het gevolg dat het hert thans niet meer in optimale conditie verkeerd. Relatief mager en ruwharig in winterdos. Indien het in januari en februari 2012 langdurig zou gaan winteren, ben ik benieuwd hoe het hert die moeilijke periode verteerd. Tot slot: gelet op details o.a. stand van rozen is "Huishert, alias éénoog" geen jonkie meer.


Met vriendelijke groet,
Ton Heekelaar.