Een tijdje terug (18-05 tot 21-05) hebben wij een aantal dagen in de buurt van Bad Berleburg rondgezworven om wat plekken te verkennen om in de maand September dit gebied wat langer te bezoeken en ook de bronst mee te maken.

De periode waarin wij daar verkeerden is zeker niet de makkelijkste tijd om daar de edelherten te vinden, de kaalwildroedels vallen langzaam uiteen daar de hinden aanstalten maken om hun kalveren te zetten en de hertenroedels leiden een vrij teruggetrokken bestaan in deze tijd van het jaar. Verder wordt het ontdekken van wild zeker bemoeilijkt door de aard van het terrein, behoorlijk geaccidenteerd, zwaar bebost en doorsneden door smalle en soms moeilijk bereikbare dalen. Ook werd er in deze periode veel gemaaid tot laat in de avond op de percelen land waar normaal de herten op lavei kwamen.

Toch hebben wij nog behoorlijk wat roodwild kunnen spotten en sowieso van prachtige wandelingen kunnen genieten in een schitterende omgeving, de eerste ontmoeting was ook gelijk een hele leuke. Tijdens onze eerste wandeling in een prachtig maar smal beekdal spotte Wilma als eerste een reegeit langs de oever van het beekje terwijl ik mijn camera scherp stelde op deze geit die tussen het groot hoefblad stond verscheen er opeens vanachter een blad van deze plant het kopje van een nog zeer klein reekalf.

r.apart4 3

 

Het was niet de laatste ree die wij zagen daar wij ook nog een hoogdrachtige reegeit en een jonge bok tegen kwamen. Het geluk was zeker met ons daar het ons ook nog lukte om een aantal wisenten in de vrije wildbaan tegen te komen, sinds 2013 lopen er een aantal rond in het Rothaargebergte en is de kudde nu uitgebreid tot 14 dieren daar er in begin Mei 2015 drie kalveren zijn geboren.

r.IMGP4005 1

Deze kalveren hebben wij helaas niet gezien maar wel een aantal volwassen dieren wat toch een zeer imposant gezicht is. Maar hoe verging het ons nu met het edelwild, want hier waren we dan toch eigenlijk voor afgereisd naar dit mooie stukje Duitsland. elnu ook dat hebben wij in voldoende mate gezien en nee, geen megaroedels van 20 stuks of meer maar wel vrij regelmatig wat kleinere kaalwildroedels met vaak hoogdrachtige hinden of solitaire hinden met smaldier.

r.apart4 4

Ook herten werden door ons waargenomen, vaak op te grote afstand om te fotograferen en wanneer binnen fotoafstand vaak de wat jongere herten. De edelherten die wij tegenkwamen traden vaak heel laat uit zodat er vaak geen ideale omstandigheden waren om goede foto's te nemen.

Wij zijn veel dank verschuldigd aan de eigenaar van het Gasthaus Steffes Hof te Weidenhausen waar wij verbleven en ons een aantal plaatsen heeft laten zien waar roodwild te zien is en ook wat bronstplaatsen heeft laten zien die bij het grote publiek nog niet of nauwelijks bekend zijn en die ook pas na het betere klauterwerk zijn te bereiken. Speciale vermelding en dank gaat echter uit naar Prins Gustav Sayn-Wittgenstein Berleburg die voor ons in de Rentkammer van Schloss Berleburg ruim de tijd nam om met behulp van gedetailleerde kaarten van de omgeving ons een paar waardevolle tips aan de hand deed om zowel tijdens ons verblijf alsmede voor de Bronst in September een goede kans op edelherten te geven.

r.apart4 3928

Buiten dat was het een leuk gesprek waar ook het grofwildbeheer in Nederland ter sprake kwam en ook het beheer in de Oostvaardersplassen waar hij schande van sprak, alsmede nog wat verhalen over de Kroondomeinen en de jacht aldaar, een locatie waar de prins een aantal malen zelf gejaagd heeft.

Grappig was het feit dat de prins ook nog even begon over de herkomst van de "witte" edelherten rondom Berleburg, deze zijn natuurlijk afkomstig uit Jeagersborg, Dyrehaven daar de familie Sayn-Wittgenstein nauw gerelateerd is aan het Deense Koningshuis.

Kortom het waren vier prachtige dagen beleefd in een wondermooi landschap wat uitnodigt om prachtige wandelingen te maken en waar we al met veel plezier naar toe leven om er in September terug te keren.

_ _ _ _ _ _ _ Met dank aan onze adverteerders in 2019 in Het Edelhert: _ _ _ _ _

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8