Recent kwam ik in aanraking met de hertenboerderij Inzofalle te Nassogne (tussen St.Hubertus en Rochefort) in de Belgische Ardennen van de familie van Beuningen op het moment dat ik een weekendje Ardennen aan het plannen was.? Hun chambre d'Hotel leek ons een prima uitvalbasis om in de omgeving te wandelen in het weekend van de St.Hubertusviering.

Op de boerderij leven een zestal herten en ca. 100 hindes. Jaarlijks komen er een zo'n kleine 100 kalveren, die zo'n anderhalf jaar op de weilanden blijven. Dan worden ze geslacht en verwerkt voot consumptie. Eigenlijk gebeurt dit niet veel anders dan op koeienboerderij. De totaal 40 ha. grootte graslanden van de boerderij zijn verdeeld in kleine stukken, elk met een hoog raster om zodoende de kaalwildroedels met elk een hert gescheiden te houden. Hendrik geeft rondleidingen over de boerderij en laat je kennis maken met alle aspecten van het beheer van een hertenboerderij en de zo natuurlijke wijze van beheer van de weilanden.

Opmerkelijk is dat de bronst synchroon loopt met de bronst uit de omgeving. Zo merkt Hendrik? aan zijn herten, dat het een actieve bronstnacht in de bossen in de omgeving gaat worden. Meer dan eens bracht een hert uit de omgeving een bezoekje aan zijn boerderij. Zelfs het sterke raster houdt het door hormonen aangedreven hert niet tegen en breekt letterlijk door de afrastering.

Voor een gastvrij verblijf in het rustige Nassongne bezoek de website:
http://www.inzofalle.be

Image

Een speling van de natuur bezorde de eigenaar van deze geweistang (links) van 6,5 kg niet alleen hoofdpijn. Het mergelde tijdens het schuiven van het gewei het hert letterlijk uit. De Universiteit van Leuven deed met hulp van dit hert onderzoek naar kanker.

Image

Een van de herten staat redelijk rustig bij Hendrik. Door gewenning is de aanwezigheid van mensen niet bedreigend meer. Toch is de rilheid nog steeds aanwezig en wordt duidelijk, indien we te snelle of onverwachte bewegingen maken.

Image

Image
Ondertussen afgebronst, elk hert heet een roedel van ca. 35 hindes, is zijn gewicht van 350 kg verminderd tot "slechts" 250 kg (levend gewicht)

Image

Image

Image

Image