Veluwe- In de Vrije wildbaan - Tegen de avond zit ik te wachten bij een wei.  Aan het boonsel op de wei is te zien dat hier ook herten komen. Het eerste wild is een haas dat dwars oversteek. Een kwartiertje later komt de bok de wei op lopen en na 10 minuten komt de geit ook.  Eerst laveien ze tientallen meters uit elkaar en later komt de bok, steeds naar de geit kijkend , dichterbij.  Ruzie gehad?

Voor de jongere reebokken (2- en 3-jarige) is de veegtijd uiterlijk april afgelopen. Jaarlingen kunnen nog een paar weken langer in de bast  blijven. Deze bok is dan ook  op tijd klaar met vegen, zijn basthuid om zijn gewei is hij kwijt. Het feit, dat hij zo vroeg is duidt er op dat we te maken hebben met een wat oudere bok.

De rode kleur van de bloedresten is nog goed zichtbaar. Snel zal de rode kleur plaatsmaken voor een bruin-beige kleur. Door het vegen bij het markeren van het territorium zullen de sappen uit de jonge boompjes en andere dunne takjes het gewei zijn bekende kleur geven.

Het gewei, een zesender, duidt op een gunstige biotoop voor dit ree. Rust, dekking en kwalitatief voldoende voedsel zijn voorwaarden voor het opzetten van zo'n gewei. Zijn leeftijd schat  ik op 4-5 jaar.

Op zijn zij heeft hij een vreemde streep staan. Het kan zijn dat hij jeuk heeft gehad en met zijn speeksel de streep heeft veroorzaakt. Of is een een litteken van een bronstgevecht?  Vergroting van de foto doet mij het laatste vermoeden. Misschien zie ik de bok later nog eens. Ik ben benieuwd of die streep er dan nog zit.

21-3-2004 - En jawel, 10 dagen later zie ik de bok weer lopen (zie onderste foto) De streep aan de zijkant is dus met zekerheid een litteken. De bok loopt te laveien. Tussen de hapjes door moeten de kleine boompjes het ontgelden doordat het gewei er tegenaan wordt geveegd. Het duurt zeker een uur voordat de geit in zicht komt. Elkaar af en toe in de gaten houdend gaan ze beide door met laveien.

Image
Zesender bok

Image
Reegeit

Image
Ben je daar?

Image
Ruzie weer bijgelegd.

Verenigingsagenda

No events