Foto: Jan Paulides

Met de vele damherten in de Amsterdamse Waterleiding Duinen wil er wel eens eentje bij de buren gaan eten. Ach leuk toch. De boeren en een manegehouder langs de Vogelzangseweg hadden daar geen probleem mee. Anders wordt het nu er ondertussen meer dan 1500 damherten (laag geschat) in het duingebied zitten en het niet meer bij een damhertje blijft. Regelmatig bezoeken roedels van 40 tot 80 stuks de weilanden. Ondertussen tot groot ongenoegen van de omliggen de bedrijven. Tegen de tijd dat zij de koeien en paarden in de wei willen zetten, hebben de damherten al veel van het gras weggegeten.

Foto: Jan Paulides

De oorzaak van het probleem ligt bij de Gemeente Amsterdam. Die staat geen afschot toe en laat andere adequate maatregelen na. Degene die met de problemen zitten is echter niet gemeente Amsterdam, maar o.a. de Zilk, Volgelenzang en Zandvoort. Uiteidelijk moeten zij het probleem oplossen dat Amsterdam veroorzaakt en ontheffing verlenen om damherten af te schieten.

Foto: Jan Paulides
De hockeyvelden (met kunstgras) op de achtergrond en rechts daarvan de provinciale weg.

Niet alleen landbouwschade, maar ook de verkeersveiligheid komt in het geding. Het aantal ongevallen veroorzaakt door ontsnapte damherten stijgt rechtevenredig met de aantallen damherten. Afgelopen jaar kwamen 13 damherten in botsing met auto's. Met een aanwas van 35% damherten per jaar zullen de ongevallen eveneens met 35% stijgen. Aanrijdingen en bijna ongelukken gebeuren er al genoeg, maar het is een kwestie van tijd dat er een dodelijk slachtoffer valt bij de automobilisten en dan is Leiden in last.

Reeds genomen maatregelen door Waternet zijn hoge rasters, groen doek over de rasters, wildroosters.

zie ook: Reportage van RTL 23-2-2007