Eerder gaf SBB nog aan het Fluitbos niet meer te zullen afsluiten, behouden extreme omstandigheden. Dit onder druk van Gemeente Almere, die het Fluitbos beschikbaar wil houden voor de recreatie.

Op vragen van kamerleden van het CDA aan de minister van LNV of het Fluitbos is definitief af te sluiten is door Minister Veerman op 15 december 2005 het volgende antwoord gegeven:
Nee. Staatsbosbeheer overweegt, met het oog op dierenwelzijn, alleen bij extreme weersomstandigheden zoals strenge vorst en sneeuwperiodes. De edelherten bereiken dan een soort winterslaap, waarmee de energiebehoefte daalt tot 30% van het niveau in de zomer. Wanneer zij worden verstoord door het publiek levert dat stress op. Dat komt niet ten goede aan het dierenwelzijn en kan zelfs leiden tot sterven van het dier. Om het gebied zoveel mogelijk toegankelijk te houden voor het publiek is er geen voornemen om het gebied voor langere tijd af te sluiten.[

Die extreme situatie heeft zich dan blijkbaar aangediend, want rond het middaguur is het Fluitbos afgesloten. De twee doorgaande fietspaden zijn wel toegankelijk, dat kan ook haast niet anders. Op zich een goede zaak dat de herten rust hebben in deze periode dat ze hier de schors van de bomen eten, aan de andere kant hebben we toch weer met een extreme situatie te maken. De week sneeuw is vergelijkbaar met vorig jaar, ook de temperatuur verschilt weinig t.o.v. vorig jaar. Alleen nu een week later, niet verwonderlijk, de natuur ligt nu zelfs 3 weken achter op schema.

90 herten die ogenschijnlijk binnen twee weken het loodje zouden leggen van de honger, zijn gedood door SBB. Veel minder dan vorig jaar, gelukkig veel minder. Anderzijds ook niet verwonderlijk, vorig jaar zijn alle zwakke exemplaren gedood of doodgegaan en is de populatie gemiddeld er wat beter aan toe.

Toch is SBB onzeker, of de herten de aanwezige recreatie kan verdragen anders zouden ze het bos nu niet afsluiten. Van "in winterslaap verkerende" herten heb ik niets kunnen ontdekken. Waren er voorgaande jaren veel apathische herten, die door SBB omschreven werden als "in winterslaap verkerend"., nu was dat niet het geval. Of waren ze toen helemaal niet in winterslaap, maar door voedselgebrek niet meer in staat hun lichaamstemperatuur op peil te houden? Ik denk dat laatste.

Image
Fluitbospaden niet toegankelijk

Image
In alle rust kunnen de herten nu wat voedsel zoeken ...

Image
...rusten...

Image
en boomschors eten.

Image
Getuige de wortelen is niet iedereen is het eens
met de beslissing van de rechter om niet bij te mogen voeren.

Image
Aan de overkant staan wat Konikpaarden in de zon.

Image