De Steeg - Alweer voor de tiende keer vindt de geweiententoonstelling plaats in Kasteel Middachten.

Graf zu Ortenburg vroeg zich af hoe Natuurmonumenten hun beheer in Deelerwoud succesvol kunnen noemen, wanneer Natuurmonumenten buiten beschouwing laat dat zij de buren opzadelt met de problemen van de hoge hertenstand.

Prof. dr. Yme Kuiper gaf aan dat notabene in Amsterdam een eeuw geleden de eerste jagersvereniging is opgericht. Nu kost het veel moeite om überhaubt tot beheer in de AWD te komen. Voor de faunabeheerders ligt hier een taak om beter uit te leggen, hoe en waarom beheer nodig is.

 

Alvorens de kelders van de tentoonstelling betreden konden worden, lieten de Jachthoornblazers Gendingen-Bergh enkele jachtsignalen horen.

De meeste herten op de Hoge Veluwe hebben geweien met kronen. Om het toegewezen afschot daadwerkelijk te realiseren worden hier ook herten met kronen aan beide zijden geschoten, voornamelijk in de jongere klasse. De verdeling van leefttijdsopbouw kan ook een reden zijn om herten te schieten. Om die reden is dit hert van 4 jaar van 121 kg met dubbele kronen geschoten. Elders zou het afschot een rode punt krijgen. Hier krijgt dit afschot een blauwe punt, omdat er hier geen mindere herten aanwezig zijn.

"Het Gigantje"  geschoten op NP de Hoge Veluwe, 14 jaar. Zijn linker kroon was in de bronst afgebroken. Een jachtopzichter van de HV vond net een dag voor de tentoonstelling de afgebroken kroon en bond hem aan de linkerstang. Het hert had flink moeten incasseren in de bronst. Diverse wonden waren aanwezig, waardoor het dier niet meer voor consumptie geschikt was.  De katalogus meldt hierdoor 0 kg, omdat het niet nodig was het dier te wegen.

 

Ger Verwoerd van het Geldersch Landschap laat zien hoe je aan de hand van de kaken een goede inschatting kan maken van de leeftijd van het hert.

Diverse stands waren aanwezig. Preperateur Mickel van Leeuwen toont hier een afgietsel van een schedel van een sabeltandtijger.

Diana Kip van Nature Galerie was aanwezig met een uitgebreide collectie geweistangen en jachtattributen.