Heerde - In februari 2010 is gestart met de bouw van het ecoduct Het Tolhuis over de A50 bij Heerde. De werknaam van het ecoduct nabij Heerde was voorheen Petrea. Omdat in de directe omgeving al een viaduct over de A50 is gelegen met deze naam, krijgt het ecoduct een nieuwe naam: Het Tolhuis. Dit om verwarring voor hulpdiensten, weggebruikers en wegbeheerder Rijkswaterstaat te voorkomen. Voor de naam Het Tolhuis is gekozen omdat de westelijke zijde van het ecoduct loopt over de plek waar voorheen het tolhuis heeft gestaan. Rijkswaterstaat, provincie Gelderland en ProRail werken de komende jaren samen aan het opheffen van bestaande knelpunten tussen natuur en infrastructuur. Ecoduct Tolhuis is een onderdeel van deze samenwerking.

De pijlers in de middenberm en de betonwerken aan weerskanten van de snelweg zijn klaar. Het gehele ecoduct is naar verwachting in het voorjaar van 2011 gereed.

Goed gekozen

De dieren kunnen daardoor zowel de Oldebroekseheide en de Wezepse Heide (westkant van de A50) als het landgoed Petrea en het Zwolse bos (oostkant van de A50) bereiken. Dat de lokatie goed is gekozen voor de edelherten bewijzen de vele prenten in het terrein direct gelegen naast de werkzaamheden van de aanbouw. Maar juist ook andere dieren zullen gebruik gaan maken van het ecoduct.

Het ecoduct is naar verwachting in het voorjaar van 2011 klaar.

Meerjarenplan Ontsnippering (MJPO)

Het ecoduct nabij Heerde, een veilige oversteekplaats voor dieren, is onderdeel van het project Negen Ecoducten. Naast dit ecoduct worden er in de periode 2009-2012 nog acht ecoducten gerealiseerd. Vijf daarvan op de Veluwe, twee op de Utrechtse Heuvelrug en een op de Sallandse Heuvelrug. Het project vloeit voort uit het Meerjarenprogramma Ontsnippering (MJPO). Het MJPO is een landelijk initiatief van de ministeries van Verkeer en Waterstaat, VROM en LNV om de ecologische versnippering terug te dringen en de Ecologische Hoofdstructuur te verbeteren. Dat doen zij met maatregelen als ecoducten, faunatunnels en ecoduikers.

Zes nieuwe ecoducten
Realisatie van ecoducten op de Veluwe heeft hoge prioriteit gekregen. Dit betekent dat het Rijk en de provincie veel geld beschikbaar stellen. Inzet is om zes nieuwe ecoducten op de Veluwe te realiseren vóór 2013.
De zes locaties voor de nieuwe ecoducten zijn:
Ecopassage Hierdense Poort -Hulshorst (A28 en spoorlijn Amersfoort – Zwolle) Start augustus 2010
Ecopassage Hattemse Poort Het Tolhuis (voorheen Petrea, A50) Gestart februari 2010
Ecopassage Hoog Buurlo (A1) Start juni 2010
Ecopassage Middachten (A348) Start oktober 2010
Ecopassage Jac.P.Thijsse (A12) Start oktober 2010
Ecopassage Oud Reemst (N310) Start januari 2010


En verder:

Ecopassage Huis ter Heide Start oktober 2010
Ecopassage Zwaluwenberg- Hilversum zuid  Start 2011
zie schetsboek ecoducten

Tentoonstelling ecoducten
Vanaf 25 maart is er in het Aardhuis in Hoog-Soeren een tentoonstelling over ecoducten op de Veluwe. De provincie ontwikkelde deze tentoonstelling om bewoners en bezoekers van de Veluwe te informeren over de aanleg van de zes nieuwe ecoducten. Leden van Vereniging Het Edelhert hebben gratis toegang.

Bron www.mjpo.nl, Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat