Zaterdag 9 maart 2013 in Echos Home base `de Landing` te Schaarsbergen
De algemene ledenvergadering 2013 van de Verenging Het Edelhert werd gehouden op zaterdag 9 maart jl. in Echos Home base `de Landing` te Schaarsbergen. Voorzitter Jozef Linthorst heette iedereen van harte welkom en attendeerde alle aanwezigen op het jaarverslag 2012, het financieel jaarverslag 2012 en de agenda voor 2013/2014. Speciaal heette hij het bestuurslid Rob van Baarle welkom, die ondanks zijn ernstige ziekte toch de bijeenkomst wilde bijwonen

De ontvangst was dit keer zonder de Jachthoornblazers. Dit werd door velen als een gemis ervaren. In de reacties van leden was hierover duidelijk enige ontstemming te bespeuren. Ook de opkomst van het aantal leden viel iets tegen. De voorzitter beloofde de aanwezigen om voor volgend jaar goed naar de rol van de Jachthoornblazers te kijken en ook de opkomst van leden cq het entreegeld voor de ledenvergadering in beraad te nemen. Verder kwam uit de vergadering de wens naar voren om te kiezen voor een vast honk/verenigingsgebouw a la het Aardhuis.

De notulen van de vorige ledenvergaderingen werden goedgekeurd.
Ingekomen stuk was een email van jeugdlid Myron Erven, 11 jaar, over de nijpende situatie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Zij stelt voor snel een bijzondere ledenvergadering over deze noodsituatie te organiseren, waar veel over wordt gesproken in de pers cq publieke opinie.
Pauline van der Putten miste de jeugdexcursie op 22 juni a.s. in de agenda 2013/2014. De secretaris zegde toe deze omissie recht te zetten.
Het jaarverslag 2012 werd door de voorzitter besproken en door de vergadering goedgekeurd. De penningmeester Marjan Oudshoorn gaf op vakkundige wijze inzicht in de balans en cijfers van 2012. De kascommissie gaf haar goedkeuring en zal ook volgende jaar deze taak op zich nemen. Daarna besprak ze de begroting voor 2013. Deze laat een klein verlies zien. De leden namen het financieel jaarverslag aan.
Bas Worm nam waardig afscheid van zijn functie als vice-voorzitter. In een doorwrochte lezing nam hij ons mee vanuit de jeugd en zijn liefde voor de natuur, geïnjecteerd door zijn oom, naar 8 jaar bestuur. Vooral de commotie rond de Oostvaardersplassen zorgde voor hectische tijden in het bestuur, waar met name Rob van Baarle een grote rol in speelde. Ondanks de vele gereden kilometers en gespendeerde tijd keek hij met veel voldoening terug op zijn rol in de vereniging. Hij gaf aan een ‘sabbatical year’ te nemen, eventueel aanspreekbaar te zijn als adviseur en daarna weer opgenomen te willen worden in het bestuur.
De Gouden Stang werd door de voorzitter uitgereikt aan Jan Paulides. Dit voor zijn geweldige inzet als ‘stoffeerder’ van onze bijeenkomsten met spandoeken, sponsor en om ieder kwartaal een professioneel tijdschrift te produceren, een website op te zetten en dagelijks de website te onderhouden. Vooral zijn digitale inbreng zoals b.v. de iPad applicatie en de opzet van de e-Nieuwsbrief verdienen veel lof.
Susan Claessens gaf een gedegen presentatie over de communicatie in de vereniging. Met name he familiegevoel van de club, het hertenbloed dat door de aderen van menig lid stroomt, is een zeer belangrijke waarde. Verder gaf ze aan dat je als club vooral veel praktische, eenvoudige oplossingen moet nastreven. Met name het neerleggen van het tijdschrift op publieke plekken en de cadeaubon voor een lidmaatschap werden als positieve bijdragen ervaren. Wel is het van belang dat, als bepaalde zaken worden opgepakt, deze ook een continuïteit behouden. Zo werden in het verleden door een aantal vrijwilligers folders neergelegd bij bezoekerscentra, campings etc, maar op een gegeven moment is dit verwaterd. Ook werden bij Hemker en Bekking steeds een aantal exemplaren van ons tijdschrift op de leestafel gelegd, maar ook dit gebeurt al enige tijd niet meer. Voor wat betreft de cadeaubon moeten we iets doen aan onze lidmaatschapstermijn. Nu van 1-1 tot 31-12. Maar als iemand in juli een cadeaubon krijgt voor een jaar lidmaatschap, moet dat ook mogelijk zijn.
Jozef Linthorst stelde een mogelijk nieuwe bestuurslid Jonah Groot voor als expert in communicatie voor de vereniging. Verder is Renee Willemse bereid gevonden om met name de e-nieuwsbrief op regelmatige basis te laten verschijnen.
Na de uitstekend verzorgde lunch, gaf Jeroen Glissenaar, verantwoordelijk ambtenaar van de gemeente Arnhem een heldere en krachtige uiteenzetting over de rol en functie voor onder meer de volksgezondheid en de economische traffic van grote monumentale parken, bossen, landgoederen en de jacht. Hoewel vaak de kostenkant wordt benadrukt, kon Jeroen zeer goed onderbouwd aangeven welke grote opbrengsten er voor de stad en met name het welzijn van de bevolking is van een goed beheerd landschapspark. Dit los van de harde inkomsten van ondermeer de verkoop van hout. Met name de grote vrijheid in het verkrijgen van draagkracht bij het gevoerde beleid en ook de volle verantwoording voor het gebied maken het werk van Jeroen zeer aantrekkelijk. Daarenboven wordt veel informatie uitgewisseld met andere steden in de wereld.
Daarna was het woord aan zijn collega en medebestuurslid Bart Casteleijns over het bos en faunabeheer van de gemeente Arnhem. Hij gaf in heldere bewoordingen aan dat de gemeente ook veel doet voor de recreant en daadwerkelijk probeert de interactie publiek en wild te stimuleren. Zo is er recent vlakbij de A12 en met auto bereikbaar een wild observatie plaats ingericht, waar vaak herten te zien zijn. In de daarop volgende wandeling werden de leden meegenomen naar deze bijzondere plek. Helaas zonder herten te zien.
De vergadering eindigde om 16.00 uur met een borrel voor een iets uitgedund, maar uiterst select gezelschap leden.