Winterkou

Januari telde maar liefst 17 dagen met vorst en februari doet tot nu toe aardig mee met sneeuw en kou. De herten zijn hier goed op aangepast, de haren van hun vacht houden lucht goed vast en biedt een goede isolatie. Als door een sneeuwdek grassen en heide moeilijker te bereiken zijn, dan wordt ook de bast van bomen en struiken gegeten. Verder zijn de herten erop gericht zo min mogelijk energie te verbruiken. Bij potentieel ‘gevaar’ zullen ze langer de situatie aanzien alvorens te besluiten op de lopers te gaan.

Hek sluit de weilanden af voor de damherten

In september is het raster langs de weilanden gereed gekomen. De boeren hopen nu meer gras over te houden voor hun vee. Ook zou het aantal aanrijdingen met damherten op de Vogelenzangseweg verleden tijd moeten zijn. Toch lopen er nog damherten op de weilanden. Een deel is na het sluiten van het raster buitengesloten en een aantal leeft reeds buiten de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Totaal lopen er ca. 60 damherten nog op de weilanden. Protesterende bezoekers laten de poorten bewust openstaan, zodat de damherten vanuit de AWD toch nog de weilanden op kunnen gaan.

Damherten gaan dood in de AWD

De sterfte is de laatste week veelvuldig in het nieuws: Een paginagroot artikel in het AD, op de radio E.O. op de TV bij Hart van Nederland en een artikel in De Jager. Het probleem is het nieuwe raster dat de damherten weerhoudt naar de weilanden te gaan met als gevolg dat hun belangrijkste voedselbron onbereikbaar is. Damherten elders uit de duinen hebben geen probleem met het vinden van voedsel.

Insprong voor damherten in de AWD

Er is een insprong gemaakt voor de damherten in de Amsterdamse Waterleiding Duinen. Hierdoor kunnen de damherten die buiten het raster zijn gekomen, gemakkelijk terugkomen. Alhoewel de dammen hiervoor ook zelf wel een manier hebben weten te vinden om eruit én erin te komen, zie foto. Lees het artikel

Toch edelherten en zwijnen in Drenthe

Onder andere in het Drents-Friese Wold, op het Dwingelderveld en in het Mantingerveld is voldoende ruimte voor de grote hoefdieren. Dat stelt Natuurmonumenten in een reactie op uitlatingen van de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma, die vrijdag zei dat 'zijn' provincie mondjesmaat grofwild wil gaan toelaten. VHE is ontzettend blij dat de verantwoordelijk bestuurder zich heeft laten overtuigen dat de komst van grofwild niet tegen te houden valt. Met name landbouworganisaties zijn zeer tegen de komst van grote hoefdieren, zij vrezen veel schade aan gewassen.

 

Winterwandeling

Op 2 februari vond de winterwandeling plaats, voor de 5e keer op rij georganiseerd door Olinda en Katinka van Vereniging Het Edelhert (VHE). Het gevarieerde gebied van Boswachterij Ugchelen/Hoenderloo werd bezocht. Lees het artikel

Ecoduct Hulshorst gaat komende week open

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland heeft aangegeven dat per 15 maart het wildviaduct Hulshorst vrijgemaakt gaat worden zodat het edelhert hiervan ook gebruik kan maken. Doordat de gewenste stand van 1900 stuks door afschot is gerealiseerd, is hij van mening dat de boeren geen overlast meer hebben op hun akkers van de edelherten. Lees het artikel

Licht na donkere dagen in de AWD?

De PvdD en de Faunabescherming is voor afschot onder bepaalde voorwaarden. Gemeente Amsterdam streeft, na contact met verschillende deskundigen, om samen met beheerders in de omgeving tot een gezamelijk beheer te komen met als doel een duurzame populatie. Het effect van damherten op de overige natuurwaarden wordt daarin meengewogen. Dit geeft aan dat Gemeente Amsterdam in beweging gaat komen en niet langer de ogen sluit voor de gevolgen van niet beheren.

Jan Paulides ontvangt gouden stang

Tijdens de ALV heeft voorzitter Jozef Linthorst (r) een gouden stang uitgereikt aan Jan Paulides. Eerder ontvingen het echtpaar Buitenhuis en Gerard Slijkhuis een gouden stang. De gouden stang wordt uitgereikt aan vrijwilligers die zich in uitzonderlijk hoge mate hebben ingezet voor de vereniging.

Het Edelhert op je iPad (update)

Het tijdschrift Het Edelhert op je iPad. Vier edities van 2011 waren al beschikbaar via in de App-store. Met index en zoekfunctie. Nu ook met de vier edities van 2012. De interface en de snelheid zijn verbeterd. Ook is de App nu voorbereid op komende uitgaves. Voorlopig nog steeds voor de lage prijs van € 0,79. Eerdere kopers kunnen gratis een update downloaden.