Beste [name],

Voor alle bezoekers van de website en leden van onze vereniging brengen wij alle abonnees op de nieuwsbrief per e-mail op de hoogte van de actualiteiten omtrent met name de dam- en edelherten, alsmede verenigingsnieuws, zoals ledendagen, rasterwerkzaamheden en andere zaken waar de vereniging zich mee bezig houdt.

Van Veluwe 2010 naar Veluwe 2020

Op 6 november a.s. zal in Nunspeet door onze vereniging een lezing verzorgd worden i.s.m. de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) met als thema: “Veluwe 2020: eiland of majeure schakel voor ons wild?”.
De lezing is mede bedoeld om discussie over een nieuwe of aangepaste invulling van het bestaande Veluwe 2010-beleid te voeren. Tijdens het eerste deel van de avond zal onze vereniging een lezing verzorgen over de actuele situatie met betrekking tot het grofwild en de mogelijkheden om te migreren zowel binnen de Veluwe als naar omliggende (natuur-)gebieden met een doorkijk naar 2020. Hierna willen we vanuit een wat breder perspectief komen tot een aantal aandachtspunten voor Veluwe 2020, die we willen meegeven aan de provinciale regiocommissie. Lees hier meer.

Actieve vrijwilligers

Inmiddels is het aantal vrijwilligers dat zich belangeloos inzet voor onze vereniging gestegen tot 81 personen. Dat is bijna 6% van ons totale ledenaantal. Deze vrijwilligers houden zich met tal van activiteiten bezig. De grootste vrijwilligersgroep is de rasterploeg, die elke 3e zaterdag van de maand rastert. De jongste vrijwilligersgroepen houden zich bezig met de social-media, Twitter en Facebook en de Wildobservatieplaatsen. Andere vrijwilligersgroepen zijn de educatiegroep, de redactie van het tijdschrift, de gidsen van de excursies, de informatie- en winkelstand, de fietsploeg en tenslotte het bestuur met zijn adviseurs. Heeft u tijd en wilt u ook vrijwilliger worden bij onze vereniging dan kunt u dit kenbaar maken via ons e-mail adres info@hetedelhert.nl. Indien u aangeeft voor welke groep u mogelijk interesse heeft, dan sturen wij uw gegevens door aan één van onze coördinatoren.

Aanleg rasters Amsterdamse Waterleiding Duinen klaar

Deze zomer zijn Amsterdamse Waterleiding Duinen met de aanleg van de rasters nabij de weilanden nagenoeg geheel afgesloten. De rasters zijn geplaatst om de damherten van de weilanden en bollenvelden te weren. Alleen aan de lange zijde aan de zeekant staan geen rasters. Momenteel lopen er echter nog meer dan 100 damherten buiten de AWD op en nabij de weilanden in het nulstandgebied. Deze zullen naar alle waarschijnlijkheid geschoten worden.

Geen afschot nabij de AWD

Buiten de Amsterdamse Waterleidingduinen en Zuid-Kennemerland mogen voorlopig geen damherten geschoten worden. Dat heeft de rechtbank in Haarlem besloten in een zaak die was aangespannen door de Faunabescherming. De provincie Noord-Holland had toestemming gegeven voor het afschieten van damherten die buiten hun natuurlijke leefgebied komen. De dieren veroorzaken de laatste jaren volgens de provincie steeds vaker schade. De bestuursrechter vindt het afschieten van damherten een ultiem besluit. Volgens hem zijn er ook nog andere maatregelen te bedenken om de overlast tegen te gaan. Daarom moet eerst worden onderzocht of bijvoorbeeld de hogere rasters kunnen volstaan om te voorkomen dat damherten hun leefgebied verlaten.

Provincie: "Geen recreatie op de ecoducten"

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van provincie Gelderland liet op de ledendag van Vereniging Het Edelhert heel duidelijk weten: "De ecoducten zijn niet voor recreatie bestemd" De aanwezige leden reageerden verheugd. Men moet er niet aan denken dat er mountainbikers, ruiters en wandelaars de ecoducten zouden gaan gebruiken.

 

Damhertenbronst

In september beginnen de damherten al voorzichtig te knørren. De damhertenbronst is in aantocht met als hoogbronst de tweede/derde week van oktober. De damhertenbronst is goed hoorbaar in het Deelerwoud en tevens ook goed zichtbaar in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Zie voor een impressie van de damhertenbronst 1 en 2 van Charles Dupont en 3 en 4 van Jan Paulides.

Wat zijn herten?

Herten zijn zoogdieren met geweien. Dat is de eenvoudigste omschrijving. Het geldt weliswaar alleen voor de mannetjes, met als enige uitzondering het rendier. Een rendierkoe kan namelijk ook een gewei dragen. Herten werpen hun gewei elk jaar af in tegenstelling tot de dieren die hoorns hebben, zoals moeflons, antilopes of buffels. Hoorns worden niet afgeworpen en groeien elk jaar iets verder.

 

Open dag Wildviaduct Jac. P. Thijsse over de A12

Op 13 oktober was er een open dag op o.a. het wildviaduct Jac. P. Thijsse over de A12 tussen Epe en Wolfheeze. Voor deze gelegenheid was het raster dwars over het viaduct tijdelijk opengemaakt. Het ecoduct is namelijk nog niet officiëel geopend. De provincie is op de valreep nog bezig de nodige afspraken te maken met de belanghebbende in het nieuwe wildgebied. Wordt het weer tijd voor de trampoline? De provincie verwacht het niet. Binnenkort zal tot overeenstemming gekomen worden.

Wildviaduct Terlet bestaat 25 jaar

Momenteel komen er diverse wildviaducten gereed. Tolhuis bij Heerde, Jac. P. Thijsse bij Epe, Hulshorst bij Hulshorst en Oud-Reemst ten zuiden van Otterlo. We denken even terug aan het eerste wildviaduct Terlet. Op initiatief van Natuurmonumenten en onze Vereniging is dit wildviaduct tot stand gekomen. De wildpassage verbindt twee belangrijke wildgebieden, die voorheen gescheiden werden door de aanleg van de A50 eind jaren tachtig.

Ledendag Oud-Reemst

Op de ledendag van de Vereniging hebben ca. 70 leden tijdens de wandeling het wildviaduct Oud-Reemst van dichtbij kunnen bekijken. Ook hier staat nog een raster dwars over het viaduct in afwachting tot relalisatie van afspraken tussen o.a. de provincie en Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het betreft afspraken omtrent de monitoring van het wild op het ecoduct. Naar verwachting zal binnen enkele maanden het ecoduct open zijn voor het wild. De herten kunnen niet wachten en hebben hun prenten reeds aan weerszijde van het raster achtergelaten.

Laagvliegoefeningen

In het najaar worden jaarlijks laagvliegoefeningen gehouden door de Koninklijke Luchtmacht. In voorgaande jaren heeft de Vereniging herhaaldelijk haar bezwaren kenbaar gemaakt tegen het houden van deze oefeningen gedurende de bronstperiode op de Veluwe. De vliegoefeningen leidden steeds tot een ernstige verstoring. Tijdens overleg in voorafgaande jaren heeft Defensie toezegd, indien mogelijk, rekening te houden met onze wensen.

Dit jaar heeft defensie, tot ons genoegen, voor het eerst deze oefeningen buiten de bronstperiode gehouden.

Genetisch onderzoek

Op dit moment heeft de Vereniging een genetisch onderzoek in voorbereiding. Doel is een inventarisatie te maken op basis van de huidige leefgebieden van de edelherten. Als in de toekomst meerdere gebieden met elkaar worden verbonden, kunnen de gevolgen hiervan nader worden bestudeerd. Ook een dergelijk project brengt de nodige kosten met zich mee. Wij zijn dan ook bezig de nodige fondsen hiervoor te werven.

Dama Dama

Vorig jaar heeft de Vereniging een symposium georganiseerd met als onderwerp: "Het damhert in Nederland". Binnenkort zal het bestuur een enquête verzenden naar beleidsmedewerkers om inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken. In de toekomst leest u meer over de uitkomst hiervan. Helaas heeft de Vereniging te weinig financiële middelen om op een andere wijze nog een vervolg te geven aan het Dama Dama-project. Zo had de Vereniging graag een film willen laten produceren, speciaal over het damwild. Echter, de kosten hiervoor zijn door de vereniging naast het reeds lopende genetisch onderzoek niet op te brengen en in de huidige tijd zijn weinig subsidiegelden beschikbaar.