Uitschrijven [unsubscribe link]! facebook_icon Connect on Facebook twitter_icon Volg ons op Twitter

Alle voor de nieuwsbrief aangemelde bezoekers brengen wij via deze nieuwsbrief op de hoogte van actualiteiten over dam- en edelherten, maar ook over verenigingsnieuws zoals ledendagen, rasterwerkzaamheden en andere zaken waar Vereniging het Edelhert (VhE) zich mee bezig houdt. Aanmelden kan op de website (linksboven). Uitschrijven kan op elk moment via de [unsubscribe link] onderaan de nieuwsbrief. Lees hier de nieuwsbrieven online. [view online link]

 

Bronst volop aan de gang

De edelhertenbronst is begonnen. Voornamelijk in de vroege avonduren totdat het weer licht wordt is het burlen te horen. Omdat je na zonsondergang niet meer in de natuurgebieden mag zijn, is het zaak om op zoek te gaan naar openbare wegen waar het burlen uit het bos hoorbaar is. Een goede plaats om naar het burlen te luisteren is bijvoorbeeld de Elspeterweg (afgesloten voor het verkeer) tussen Elspeet en Niersen. Om de herten overdag (na 15:00 uur) te zien is de Wildbaan in NP de Hoge Veluwe een aanrader. Ook het Deelerwoud is een prima plek en de Asselse Heide vanaf de Pomphulweg, alhoewel daar de afstand tot de herten erg groot is.

De bronst begint altijd het eerst op de Hoge Veluwe, daarna op de Asselse Hei en is vervolgens steeds noordelijker waar te nemen.

 

Lezingen: omgang met gehouden en niet-gehouden dieren in natuurgebieden

26-9-2015 zaterdag      12:30 uur Start Lunch       14:00 uur  Lezingen

-Hugo Spitzen, boswachter bij het Utrechts Landschap

-Paul Guldemond, D66 politicus gemeenteraad Amsterdam 

-Jack Kaandorp, Dierenarts Beekse Bergen, lid ICMOII 

Opgeven via info@hetedelhert.nl:  Lezing met of zonder lunch

locatie: Restaurant Leef Eten & Drinken, Bogaardslaan 81, 7339 AN Ugchelen

Zie hier voor meer info

 

Steeds meer criminaliteit in het buitengebied

De buitengebieden zijn steeds vaker het decor van criminele activiteiten, zoals stropen en het dumpen van afval. Omdat er steeds minder toezicht is is dat niet verwonderlijk. Het aantal BOA's is in 10 jaar tijd namelijk gedecimeerd door voornamelijk bezuinigingen. Recent zijn tein personen in Barneveld gearresteerd, die verdacht worden van illegale wapenhandel en stropen.

Volgens natuurorganisaties kan het zo niet langer. Zij hebben een nieuw plan ontwikkeld. De BOA’s moeten weer onder de Nationale Politie vallen, net als voor het jaar 1993.

In EenVandaag een reactie van Vereniging Natuurmonumenten. Daarnaast Wim Baër van de Agrarische Natuurvereniging Camperland, Ronald Vorenhout van de Nederlandse Vereniging van Natuurtoezicht en Sjaak Smits van Staatsbosbeheer.

 

Zwijnen in de Veluwse dorpen

Al jaren is er een gebruik ontstaan dat toeristen en enkele lokale bewoners wilde zwijnen voeren. Dit veroorzaakt groeiende overlast in de Veluwse dorpen als Hoenderloo, Radio Kootwijk, Epe en Ermelo.

Zwijnen die wat lekkers verwachten gaan zich opdringen aan mensen en dit kan gevaar opleveren voor mensen. Een hap in de hand of een haal van de scherpe hoektanden kunnen lelijke wonden veroorzaken. Omdat veel toeristen het gevaar niet zien, komen ze veel te dichtbij. Ook laten ze hun kinderen soms dichtbij komen, zich niet realiserend hoe gevaarlijk dit kan zijn.

 

Staatsbosbeheer wil 'zwijntjes voeren' stoppen

Staatsbosbeheer heeft borden geplaatst en deelt flyers uit om het voeren van zwijnen in Radio Kootwijk te doen stoppen. Of het helpt is de vraag. De aantrekkingskracht om zwijnen van dichtbij te zien is groot. Tegenwoordig komt daar de drang om een selfie te maken bij. Nadat de toeristen na de grote vakantie vertrokken zijn, wordt het weer rustiger.  Zie vorige berichten in  2009 en 2007

 

Rapport CLM "Wilde zwijnen op weg in Nederland"

Het Faunafonds vindt het belangrijk dat de huidige kennis over het beheer van wilde zwijnen beschikbaar is voor de beleidsontwikkeling in de provincies waar het vraagstuk zich voordoet. Provincies zullen zelf invulling geven aan de uitkomsten van deze onderzoeken. Het rapport van CLM is deze week door het Faunafonds voor publicatie vrijgegeven. In 2014 gaf het Faunafonds twee bureaus, namelijk CLM en wetenschappelijk onderzoeksinstituut Alterra, opdracht voor onderzoek naar de huidige situatie van het wilde zwijn. Waar CLM zich vooral richtte op een studie naar de aanpak van het nulstandsbeleid, richt Alterra zich op de herkomst en verwantschap van wilde zwijnen buiten de aangewezen nulstandsgebieden. Het onderzoek van Alterra is nog gaande en wordt naar verwachting dit jaar afgerond.

 

 

Discussie laait op over damherten in de AWD

De Zandvoortse damherten zijn weer onderwerp van discussie. De gemeente Amsterdam wil ze naar een natuurpark in Bulgarije verhuizen. Al jaren wordt geklaagd over de intussen gegroeide populatie tot meer dan 3.000 damherten in de Waterleidingduinen.
Er wordt gesproken over het afschieten van 2.000 dieren. Sommige mensen vinden dit zielig, maar ook het nieuwe voorstel om de herten naar een Bulgaars natuurpark te transporteren kan slecht aflopen voor de herten. Naast dat het transport naar Bulgarije voor de dieren een stressvolle onderneming is hebben ze daar grote kans om door wolven te worden opgegeten en ook om geschoten te worden.

 

Edelherten gesignaleerd tussen Oosterbeek en Arnhem

Op het landgoed Johannahoeve zijn edelherten waargenomen. Volgens Jan Floor, faunabeheerder van de gemeente Arnhem komen ze in dit gebied door de ecoducten Jac. P. Thijsse over de A12 en het ecoduct Oud Reemst tussen Otterlo en Schaarsbergen.

 

 

Drones boven de bronstplekken

De eerste drones zijn al boven bronstplekken op de Veluwe gesignaleerd. Dit tot ergernis van de bronstliefhebbers. Afgelopen week vloog er een drone over de Asselse Hei. De rust werd wreed verstoord door het geluid van de drone. De drones zijn steeds geavanceerder en dragen vaak een camera met zich mee. Sommige fotografen kunnen blijkbaar de verleiding niet weerstaan om boven de natuur- en rustgebieden te vliegen. Zodra een drone het wild verstoort is het een overtreding van de flora- en faunawet en kan het worden beboet met bedragen tot over de € 1.000,-. 

Wanneer u een drone boven een bronstplek ziet, spreek de eigenaar dan rustig aan en leg uit welke overlast hij veroorzaakt. Meld het bij een BOA of bij info@hetedelhert.nl of via twitter @VHE_nieuws. Wij proberen dan snel iemand te bereiken die maatregelen kan nemen.

 

 

Proef met inzetten drone voor opsporen reekalfjes

het gebruik van drones kan ook ten goede komen van het wild. Het Brabants Landschap gaat namelijk een proef doen met het inzetten van drones, voorzien van een warmtecamera, om reekalfjes op te sporen in het hoge gras voordat er gemaaid wordt. De aanleiding hiervoor was een voorval waarbij een maaimachine de voorlopers van een reekalf afhakte in het natuurgebied De Brabantse Wal. Boswachter Erik de Jonge is na dit incident benaderd door een bedrijf welke gespecialiseerd is in drones en warmtegevoelige camera’s. Hij is benieuwd naar de proef en de resultaten. Reekalfjes geven weinig warmte af, zo geeft hij aan. Het is dus de vraag of de camera’s reefkalfjes kunnen waarnemen. Lees hier meer over het inzetten van drones bij het opsporen van wild. Zie Omroep Brabant. Het afgelopen voorjaar zijn er al reekalfjes gered met een drone met warmtecamera in Twente.

 


 

Wet Natuurbescherming

De nieuwe Wet Natuurbescherming is op 1 juli aangenomen door de Tweede Kamer. De wet moet nog door de Eerste Kamer, dit is in het najaar aan de orde. Indien aangenomen treedt de wet per 1 januari 2016 in werking. De Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Boswet gaan alle drie op in deze nieuwe wet. Klik hier voor meer informatie.

 


 

Positieve resultaten na onderzoek loslopende honden

Minder problemen in de Overasseltse en Hatertse vennen met loslopende honden. In dit gebied gaven loslopende honden veel problemen voor flora, fauna en medewandelaars. Ondanks dat er een nabij gelegen hondenlosloop gebied was, lieten bezoekers hun honden in het kwetsbare gebied toch loslopen. Een onderzoek van een student Gedragsverandering aan de Radboud Universiteit heeft gezorgd voor een vermindering van 35% loslopende honden. Door het plaatsen van andere borden die wijzen op de problemen die honden veroorzaken is er meer bewustwording onstaan bij de bezoekers. Het brengt meer rust voor ondermeer reeën, dassen en de flora als honden de paden niet meer verlaten.

 

Smullen van de bosbes

Natuurmonumenten heeft wildcamera's in de gebieden staan. Op één van de camera's waren onlangs een hinde en kalf te zien die vlak voor de wildcamera zich tegoed doen aan de bosbes. Bosbes is een grote voedselbron voor edelherten op de Veluwe. Klik hier om het filmpje van Natuurmonumenten te bekijken.

 

Het Otterlose Bos komt binnen de rasters van de Hoge Veluwe

Tegen NP De Hoge Veluwe aan ligt het Otterlose Bos. Dit gebied was eerder vrij toegankelijk zonder toegangsbewijs van het Nationale Park. Dit gaat veranderen. NP De Hoge Veluwe wil het gebied inrasteren en De Raad van State heeft ze daarin gelijk gegeven. De Raad is van mening dat de belangen van de eigenaar, NP de Hoge Veluwe, van het terrein zwaarder wegen dan de economische en recreatieve belangen van gemeente Ede. Volgens de Hoge Veluwe zorgen mountainbikers, motorcrossers en nachtelijke menselijke activiteiten voor veel overlast en verstoring van het wild. Eerder had de Rechtbank de gemeente Ede in het gelijk gesteld. Het Otterlose bos staat bekend om veel en zeer oude jeneverbesstruiken.

 



Geen draagkracht drukjacht wilde zwijnen

Voor de drukjacht op wilde zwijnen is geen draagkracht. Dit stelt gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de Provincie Gelderland naar aanleiding van het onlangs verschenen rapport van het Faunafonds over meer ruimte voor wilde zwijnen. In het rapport wordt de zogenaamde aanzit-drukjacht naar voren gebracht om zo minder vaak te hoeven jagen waardoor er meer rust in het veld blijft. Van Dijk verwacht echter weinig draagvlak voor drukjacht op wilde zwijnen aangezien er bij het vastleggen van de nieuwe Natuurwet in de Tweede Kamer al zoveel discussie was over de bestaande jachtmethodes.

 

Minder aanrijdingen met wild door gemaaide bermenht

Ook de provincie Utrecht gaat de wegbermen open houden om aanrijdingen met reeën te voorkomen. Het gaat vooralsnog om een proef. Elk jaar vinden er bijna 300 aanrijdingen met reeën plaats in de provincie Utrecht. Natuurmonumenten heeft in Gelderland langs twee wegen die door wildrijke bossen lopen de bermen vorig jaar open gemaakt. Het gaat om de Peeskesweg in het Bergherbos en de Sandbergweg in de Leuvenumse bossen op de Veluwe. De vegetatie langs de wegen werd kort gemaaid zodat het zicht verbetert. Hierdoor merken automobilisten en reeën elkaar eerder op en worden aanrijdingen voorkomen. Dat lijkt te werken. Langs de Peeskesweg zijn tussen 2010 en 2014 16 reeën aangereden (hier leven geen herten en zwijnen). Langs de Sandbergweg zijn de laatste drie jaar 13 zwijnen, 12 reeën en 11 edelherten aangereden. Sinds de maatregel zijn er twee zwijnen en één ree verkeersslachtoffer geworden.

 

 

Deze nieuwsbrief is gemaakt door: Jan Paulides, Janoh de Groot, Olinda Hofte en Renée Willemsen.

Foto's: Jan Paulides en Janoh de Groot


Uitschrijven [unsubscribe link]! facebook_icon Connect on Facebook twitter_icon Volg ons op Twitter