'Hert en zwijn niet ontwijken'

AMSTERDAM - Automobilisten moeten zwijnen en herten niet ontwijken, maar remmen en botsen. Dat adviseert de ANWB woensdag op basis van onderzoek van de Duitse zusterorganisatie Adac. Uitwijken zou veel meer gevaar opleveren voor inzittenden dan botsen.

De proef van Adac heeft volgens een ANWB-woordvoerder aangetoond dat autoruiten intact blijven bij een botsing met een overstekend hert. "Het hert komt niet binnenzeilen."

Op het laatste moment uitwijken, brengt volgens de ANWB het risico mee te botsen op een tegenligger of een auto die naast je rijdt. Ook de kans tegen een boom aan te rijden is aanzienlijk, zegt de woordvoerder.

Doorrijden

De ANWB benadrukt dat een mensenleven meer waard is dan een dierenleven. "De mentaliteit moet zijn: remmen en doorrijden."

Veilig Verkeer Nederland adviseert automobilisten hun snelheid op 80 kilometerwegen waar wild oversteekt, aan te passen naar 60 kilometer per uur.

 

Reactie Vereniging het Edelhert 

Een mensenleven is belangrijker dan een dierenleven. Wij staan dan ook achter het advies van de ANWB.

Of het in de praktijk meer wildaanrijdingen zal geven is nog maar de vraag. Mensen hebben de neiging uit te wijken voor wild wat nog minstens 50 meter voor de auto oversteekt en nooit geraakt had kunnen worden. Ook liggen er mogelijk andere oorzaken van een éénzijdig ongeval ten grondslag, zoals tegen een boom rijden. Men zegt liever dat men voor wild uitweek, dan dat men zegt in slaap viel, wat van de grond oppakte of met de mobiele telefoon in de weer was.

Gewoon wat rustiger rijden is de beste oplossing voor mens en dier.