e plaatselijke VVD-fractie heeft er bij de Provinciale VVD-fractie op aangedrongen na te denken over de wenselijkheid van het zoekgebied Oostvaarderswold.

De Provincie heeft in 2007 besloten om rond het Oostvaarderswold  waarbij 1.650 hectare waardevol landbouwgrond moet verdwijnen ten behoeve van een natuurlandschap -  1.00 ha zoekgebied aan te wijzen waar nog een 300 ha kostbaar landbouwgebied moet verdwijnen. Alle politieke partijene in Zeewolde met uitzondering van de PvdA/GroenLinks hebben dit besluit altijd gehekeld.

Nu zijn er, meent VVD'er Eduard Plate, nieuwe inzichten. De Landbouw in Flevoland is kerngezond, door de zeer vruchtbare grondsoort, de prima verkaveling en het type ondernemer. Na Zuid-Holland is de landbouwgrond in Flevoland het duurste van heel Nederland. Plate: "Op dit moment neemt het belang van landbouwgrond weer toe. Landbouwproducten worden schaarser en prijzen stijgen. De Verwachting is dat dit gestructureel is, onder andere door de vraag in opkomende landen als China en India. Het is daarom verstandig nog eens goed na te denken over het zoekgebied Oostvaarderswold. In het zoekgebied heerst nu onzekerheid en kunnen investeringen niet worden uitgevoerd."

 

 De ChristenUnie gaat dit punt ook met haar Statenfractie bespreken. Andere partijen hebben regelmatig mondeling overleg met de provinciale fractie. Jan Zwaan van PvdA/GroenLinks: "Dit is natuurlijk leuk en prachtig, maar andere machten hebben (door het besluit) de leidende rol."  GS heeft nog krap een jaar de tijd om in het zoekgebied te kijken of 300 ha te vinden is. Er is echter - is gebleken uit een enqute van de voormalige boerenactiegroep OBA-vrijwel geen enkele boer bereid zijn grond op te geven.