LTO Noord voorzitter Beishuizen bepleit kritische evaluatie EHS

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS), die in 1990 werd geïntroduceerd, is volgens LTO Noord voorzitter Tammo Beishuizen rijp voor een kritische evaluatie. ,,Er is geen ondernemer die zijn plannen van twintig jaar geleden niet heeft aangepast. Omstandigheden veranderen. Dat geldt ook voor natuur. Natuurorganisaties moeten daarom open staan voor een evaluatie van de EHS.”
 
Beishuizen sprak donderdag op de themabijeenkomst ‘Agrarisch ondernemen in dynamisch Flevoland’. Tijdens de bijeenkomst kwam nadrukkelijk naar voren te stoppen met de opoffering van landbouwgrond voor natuur. Oostvaarderswold in Zuidelijk Flevoland werd aangehaald als voorbeeld; een robuuste verbindingszone die dwars door een sterk landbouwgebied snijdt. “LTO Noord is altijd kritisch geweest over robuuste en ecologische verbindingszones, deze moeten dan ook zeker meegenomen worden in die evaluatie”, aldus Beishuizen.
 
Frank Westerman, schrijver van het boek ‘De Graanrepubliek’, ging in op de gewijzigde omstandigheden en de kerende kansen voor de landbouw. “Natuurontwikkeling is niet meer betaalbaar en de wereldwijde vraag naar voedsel biedt kansen het beleid, zoals dat op u afkomt, om te buigen.” Westerman vergeleek het beleid met de slingerbeweging van een pendule. “Door landinrichting zijn natuurwaarden verloren gegaan. De tegenbeweging van natuurontwikkeling is nu echter te ver doorgeslagen. Er moet kritisch gekeken worden naar nieuwe tekentafelnatuur, er is genoeg boerenland verdronken.” Westerman vraagt zich af of de burgers in Nederland verdergaande opoffering van landbouwgrond voor natuur wel zo wenselijk vinden. “Willen we dit, of moeten we een pas op de plaats maken? Van onderop is een beweging in opgang tegen de plannen voor nieuwe natuur, maar de beslissers zijn nog niet zover.” Beishuizen voegde daaraan toe, dat Brussel en de OESO verder gaan dan Nederland in de oproep zuinig te zijn op landbouwgrond.

Arnold Michielsen, voorzitter van LTO Noord provincie Flevoland, gaf aan dat de landbouw méér te bieden heeft aan de maatschappij dan een economisch belang. Landbouw is ook natuur en levert een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Vanuit die gedachte moet de Flevolandse politiek het gesprek niet uit de weg gaan over oplossingen voor de verbindingszone waarbij landbouw een actieve rol kan spelen.