Das&Boom is nieuw leven ingeblazen, om een juridisch onderzoek te starten en een dossier op te bouwen, waardoor inzichtelijk zal worden welke kabinetsbesluiten (of als gevolg van haar beleid door anderen verplicht te nemen besluiten) in strijd zijn of kunnen worden geacht met de gestelde verdragen, die boven de nationale wetgeving staan.

In Trouw liet Staatsecretaris Bleker 2 maart 2011 er nu voor het eerst geen twijfel meer over bestaan. De bezuinigingsplannen, die natuur onevenredig zwaar treffen, hebben wat hem betreft niets te maken met benodigde terugdringing van de staatsschuld.

Bleker: ‘Ik geef toe. Ik heb bewust de confrontatie gezocht. Ik heb zaken scherp neergezet. Toen ik voor het eerst met de begroting voor natuur werd geconfronteerd, wist ik dat er van pappen en nathouden geen sprake kon zijn, maar dat een complete heroriëntatie nodig was. De Ecologische Hoofdstructuur moet worden verkleind naar 600.000 hectares, we zien af van de corridors en we bezuinigen op het beheer. En ik zeg erbij: als ik geen bezuinigingsopdracht had gehad, was ik met dezelfde voorstellen gekomen. Het werd tijd.’

Download de open brief aan Bleker