De staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Henk Bleker, meldt de Tweede Kamer dat er bij de provincies Limburg en Gelderland geen behoefte bestaat aan onderzoek naar alternatieven voor het huidige afschotbeleid voor wilde zwijnen.

Bij navraag bij de verantwoordelijke gedeputeerden is gebleken dat er geen behoefte bestaat aan onderzoek naar alternatieve beheervormen van de wilde zwijnen. De provincie Gelderland wil wel meewerken aan een tussentijds evaluatieonderzoek van het huidige gevoerde gedifferentieerde maatwerkbeheer op de Veluwe indien dat wordt gefinancierd door het ministerie van EL&I. Ondanks de mogelijkheid van dit maatwerkbeheer, is er geen draagvlak bij beheerders voor een afschotvrije zone vanwege de schade en de verkeersonveiligheid.
Gelderland wil in zo’n evaluatieonderzoek wel nagaan hoe in de toekomst er draagvlak kan komen voor afschotvrije zones. Dat is echter niet het type onderzoek dat door de motie-Thieme c.s. (32 500 XIII, nr. 127) beoogd wordt.