Staatsbosbeheer gaat het afschot op de Midden-Veluwe anders inrichten. Door het populatiebeheer meer te richten op plekken waar overlast is, hebben de dieren op meer plekken rust. Ook moet deze nieuwe aanpak de overlast van wild in het verkeer en bij dorpen verminderen. Staatsbosbeheer start deze zomer samen met de faunabeheerders de nieuwe werkwijze en hoopt eind van het jaar de eerste resultaten te kunnen geven.

Faunabeheer

Belangrijkste motivatie voor regulatie op populatieniveau is het beperken van schade aan landbouw en verkeersveiligheid. Lokaal speelt ook de openbare veiligheid, het beperken van het risico op aanrijdingen, een rol. De provincie Gelderland heeft in het beleidskader schadebestrijding bepaald hoeveel dieren er op de Veluwe mogen zijn.

Staatsbosbeheer werkt als terreinbeheerder mee aan het uitvoeren van dat beleid door in beperkt mate beheer toe te staan in onze gebieden. In tegenstelling tot het beheer in de Oostvaardersplassen jaagt Staatsbosbeheer op de Veluwe niet zelf, maar besteedt de jacht uit aan de wildbeheereenheden. Door de Provincie Gelderland is op basis van het Faunabeheerplan Veluwe een ontheffing verleend voor afschot, de aantallen worden jaarlijks vastgesteld na tellingen in het veld.

Zonering

In het nieuwe populatiebeheer wordt gewerkt met zonering. Minder populatiebeheer in de kern van natuurterreinen zodat dieren daar meer rust hebben en dus zichtbaarder zijn. Meer populatiebeheer daar waar het hardst nodig is om overlast voor verkeer en schade te voorkomen; langs wegen en bij dorpen.

Staatsbosbeheer regisseert dat de jagers die in onze gebieden werken dat doen met een goed oog voor het wildbeheer en de recreant. Jagers, die het afschot in de praktijk uitvoeren, zijn professionals en maken vanaf dit jaar jaarlijks met Staatsbosbeheer een contract.

Bron: Staatsbosbeheer