Komend seizoen moeten op de Veluwe ruim 2000 wilde zwijnen worden afgeschoten. Dit heeft de Faunabeheereenheid Veluwe gemeld aan het college van GS. De cijfers voor edelherten en damherten worden binnenkort nog vastgesteld. Afgelopen seizoen werden ruim 1200 edelherten geschoten.

Jaarlijks berekent de Faunabeheereenheid hoeveel dieren er geschoten moeten worden om het aantal in balans te houden. De Veluwe is het enige gebied in Nederland waar wilde zwijnen, edelherten en damherten op grote schaal voorkomen.

Belangenafweging bepaalt afschotcijfer
Wildbeheer is noodzakelijk om het evenwicht tussen de belangen van mensen en dieren te bewaren. Bij het bepalen van de afschotcijfers spelen uiteenlopende belangen een rol

  • De veiligheid van mensen en de verkeersveiligheid. Overstekend wild veroorzaakt regelmatig ongelukken.
  • Een gezond en vitaal leven voor de dieren zelf. Als er niet wordt ingegrepen ontstaat met name in de winterperiode het risico dat veel dieren de hongerdood zullen sterven.
  • De Veluwe ontleent zijn bekendheid en aantrekkingskracht voor toeristen voor een belangrijk deel aan de grote hoefdieren zoals herten en zwijnen. Voor de vrijetijdseconomie van de Veluwe is hun aanwezigheid dus van vitaal belang.
  • Ook spelen de belangen van de agrariërs en landgoedeigenaren een rol. De hoefdieren zien de rijke akkers als een restaurant.