In de parken en tuinen binnen de bebouwde kom van Ermelo scharrelen de zwijnen 's nachts rond op zoek naar voedsel.

Ermelo - Het is indrukwekkend wat een ravage een wild zwijn kan aanrichten tijdens zo'n voedseltocht. Voor de meeste tuineigenaren is het een kleine ramp! Het afzetten met (ingegraven!) gaas of met drie stroomdraadjes is doorgaans een afdoende maatregel. Ook is de gemeente weer gestart met nachtelijke verjaagacties. Het is daarbij opvallend dat er buiten de bebouwde kom relatief weinig zwijnen lopen. Zoals gezegd: binnen de bebouwde kom des te meer!

Voeren
Op veel plekken worden door inwoners en recreanten actief en doelbewust wilde zwijnen gevoerd! Dit gebeurt in de meeste gevallen op plekken die dicht bij of zelfs binnen de bebouwde kom liggen. Hierdoor zijn de zwijnen geneigd om, na het eten van deze snack, door te lopen de bebouwde kom in. Want daar zijn mensen en 'dus' is daar eten te vinden! We hebben al enkele zwijnen in beeld die voor hun voedsel vrijwel helemaal van mensen afhankelijk zijn of op mensen gericht zijn. Dit zijn de eerste zwijnen die op een gegeven moment voor afschot in aanmerking komen!

Tuinafval
Ook wordt er heel veel tuinafval gedumpt in de diverse bosranden. Dit is strafbaar en heeft bovendien indirect hetzelfde effect als het actief voeren van zwijnen: het afval gaat rotten, composteren, insecten leggen er eitjes in en op een gegeven moment wemelt het afval van dierlijk leven: een broodnodige lekkernij voor wilde zwijnen! Los van het negatieve effect van tuinafval op de bosvegetatie is het dumpen van tuinafval strafbaar en daarbij niet erg sociaal ten opzichte van buren en buurtgenoten. De boetes beginnen bij € 180,00 per overtreding.

Niet voeren en geen afval dumpen
De oproep luidt dan ook: géén zwijnen voeren en géén (groen)afval dumpen in het bos!

Advies
Wilt u advies over 'zwijnenschadepreventie', neemt u dan tijdens kantooruren contact op met mevrouw Henne de Ruiter t. (0341) 56 71 85, e. h.deruiter@ermelo.nl of met de heer Henk Jan Zwart t. (0341) 56 72 43, e. h.zwart@ermelo.nl. Verder zijn wij blij met elke melding over de aanwezigheid van wilde zwijnen binnen de bebouwde kom, dus bel of mail gerust!

 

Ermelo heeft nog geen remedie tegen de overlast van wilde zwijnen

vrijdag 19 augustus 2011 | 07:00

Ermelo - Ermelo wordt de laatste weken weer geterroriseerd door een groep wilde zwijnen. De dieren dringen met enige regelmaat de bebouwde kom binnen en richten daar de nodige schade aan.

Ondanks de inspanningen van de gemeente, is het nog niet gelukt de zwijnen te verjagen.

Het gaat om vijf volwassen wilde zwijnen en negen biggen (jonkies), weet Henk Jan Zwart, bosbeheerder van de gemeente Ermelo. De afgelopen weken zijn Zwart en zijn collega's al meerdere malen 's nachts op pad gegaan om de dieren te verjagen met behulp van een alarmpistool. Tot dusver heeft deze aanpak niet tot succes geleid. De wilde zwijnen blijven de bebouwde kom onveilig maken. Volgens Zwart komt dit doordat mensen de dieren blijven voederen. Daardoor hebben de nachtelijke uitstapjes ongeveer net zoveel effect als dweilen met de kraan open. "Als de dieren weten dat er in het dorp eten is te vinden, dan blijven ze terugkomen."

Is het afschieten van de dieren dan geen optie? In de gemeente Epe, die landelijk bekend staat als het epicentrum van de zwijnenproblematiek, zijn wildbeheerders met zwaar geschut de straten ingetrokken om de dieren af te knallen. Volgens Zwart is voor Epe echter een uitzondering gemaakt. "Er zijn strikte regels verbonden aan de afschot van wilde dieren. Binnen de bebouwde kom is het verboden om binnen een straal van vijftig meter een dier dood te schieten. Dit om de overlast voor bewoners zoveel te beperken. Maar in Ermelo zijn er, geloof ik, maar twee locaties die aan deze voorwaarde voldoen. En dat zijn nou juist de plekken waar de zwijnen zich niet laten zien." De dieren houden zich voornamelijk op in noord- en zuid-Ermelo.