Veluwe - Op bepaalde delen van de Veluwe is de afschotperiode voor wilde zwijnen verlengd tot 15 maart. Volgens de provincie is dit nodig om te voorkomen dat het aantal wilde zwijnen op de Veluwe te groot wordt.

Op 17 januari waren 1095 van de toegewezen 2055 wilde zwijnen geschoten. De doelstand voor het voorjaar 2012 bedraagt 1211 wilde zwijnen. Uit de tellingen blijkt dat in de de WBE's (VNW, VO en NOV) op de Noord Veluwe de stand nog te ver verwijderd is van de afgesproken aantallen

Dit geldt niet alleen voor de biggen, maar ook voor de grote wilde zwijnen. Het afgelopen jaar is een erg goed mastjaar geweest waardoor de dieren goed voedsel hebben kunnen vinden en nu beschikken over flink wat reserves.

Op de Zuid-Veluwe komt de actuele stand redelijk overeen met de gewenste aantallen. Op de Midden-Veluwe is de doelstand op een tiental wilde zwijnen na bereikt. Binnen de gerasterde gebieden Hoge Veluwe en Landgoed Deelerwoud is de stand nog niet in overeenstemming met datgene wat is afgesproken. De verlenging geldt voor de omgeving Epe, Ermelo, westzijde Noord West Veluwe, Otterlo en landgoed Deelerwoud.

De aantallen zijn vastgesteld in het Faunabeheerplan en gerelateerd aan de belangen in het gebied. Met als hoofdonderscheid ten aanzien van beheer: Zuid Veluwe met fluctuerende standen op basis van fluctuaties in voedselaanbod (mast); Noord Veluwe strikte handhaving lage dichtheid, vanwege voorkomen in een multifunctioneel landschap (leefgebieden niet overal begrenst met rasters, aanwezige landbouwgronden, bebouwde kommen en een intensieve infrastructuur.

Gelderland is de enige provincie waar alle grote hoefdieren in ruimte mate voorkomen. Hun aanwezigheid vormt een belangrijke inkomstenbron voor veel ondernemers in Gelderland. Vooral recreanten en toeristen bezoeken met name de Veluwe voor dit doel. Daarnaast vormen de dieren een belangrijke ecologische factor in Nederland. Daarom is de provincie zuinig op dit kapitaal. Goed beheer is onderdeel van dit beleid.