De afgelopen dagen is een onjuist beeld van het wildbeheer op de Veluwe geschetst. Bovendien wordt het wildbeheer onterecht in relatie gebracht met de bouw van negen ecoducten in Gelderland. De provincie Gelderland hecht aan een juiste berichtgeving en brengt daarom deze verklaring uit.

De gebieden direct rond de ecoducten zijn bij uitstek rustgebieden. Hier mag absoluut niet gejaagd worden. Mensen mogen deze gebieden niet betreden, noch op het ecoduct komen. Het beeld dat op het ecoduct edelherten worden geschoten zodra ze een ecoduct betreden is dus een volstrekt onjuist beeld.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: ”Het is fantastisch dat op de Veluwe  edelherten leven. De dieren zijn een trekpleister voor  toerisme op de Veluwe.  Dat willen we zo houden. Daarom kiezen we voor balans.”

Ecoducten
Ook onterecht is de relatie die gelegd wordt tussen afschot en de bouw van de negen Gelderse ecoducten. De ecoducten zijn gebouwd om het leefgebied van alle dieren en planten te vergroten waarmee de biodiversiteit wordt versterkt. Essentieel voor een goede en gezonde natuur. De ecoducten zijn gebouwd in samenwerking en samenspraak met Rijk, Prorail, en tereinbeherende organisaties.

Hulshorst
Ecoduct Hulshorst verbindt het natuurgebied (Leuvenumse bos) en het agrarisch gebied en een paar natuurgebiedjes aan de noordkant met elkaar.  Om te voorkomen dat er landbouwschade ontstaat wordt aan de edelhertenstand in het Leuvenumse bos extra aandacht besteed, binnen de geldende afspraak van het faunabeheerplan voor de Veluwe.  De verspreiding van de edelherten wordt bij alle ecoducten gemonitord. Conform afspraken met diverse partijen in het gebied waaronder de agrariërs.

Jacht
Wildbeheer vindt sinds jaar en dag plaats op de Veluwe en wordt toegepast  in combinatie met andere maatregelen zoals  afrastering en bermmaatregelen.  Het wildbeheer gebeurt door gespecialiseerde jagers en volgens strikte wettelijke regels.