Het leefgebied van de edelherten en andere diersoorten op de Veluwe wordt na 15 februari vergroot door de openstelling van de poorten naar de Veluwe. Tot die tijd blijven de hertenkerende hekken op de ecoducten over de A12 bij Ede (Jac. P. Thijsse), over de Harderwijkerweg / N310 ten zuiden van Otterlo (Oud Reemst) en over de A28 tussen Harderwijk en Nunspeet (Hulshorst) staan.

Op het ecoduct bij Ede worden de hekken op 31 januari verwijderd, bij de andere twee op 15 februari. De tijd is nodig om alle maatregelen die gepland zijn af te ronden. Dan kan de hertentrek rustig, gereguleerd en met inachtneming van de belangen van de agrariërs in het gebied én met oog voor de verkeersveiligheid gebeuren. Voor de natuurrijke provincie Gelderland is de openstelling van de ecoducten een belangrijke mijlpaal.

Maatregelen
Voordat de herten de ecoducten kunnen gebruiken moeten nog nog een aantal maatregelen worden afgerond. Zo worden nog rasters geplaatst langs het spoor (Hulshorst), komen er camera’s bij alle ecoducten, worden de N310 (Harderwijkerweg) en N304 Apeldoornseweg bij Oud Reemst ingerasterd en wordt de herstenstand teruggebracht conform het faunabeheerplan Veluwe.

Honderd diersoorten

De ecoducten zijn gebouwd in het kader van het meerjarenprogramma ontsnippering. Rijk, provincie en Prorail en groene partners als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben hier jaren aan gewerkt. Het opheffen van het isolement van de Veluwe - die nu wordt doorsneden door grote wegen - is belangrijk voor de biodiversiteit van meer dan honderd diersoorten. Bij alle ecoducten is aan de sporen te zien dat allerlei diersoorten zoals das, ree, boommarter en slang de weg al gevonden hebben naar de ecoducten. Ook voor de variëteit van insecten en planten zijn de verbindingszones belangrijk. Het wilde zwijn blijft op de Veluwe.

Informatie
Rond ecoduct Hulshorst en het wildbeheer is afgelopen week commotie ontstaan. Dit is voor de provincie geen aanleiding voor gewijzigd beleid. Wel is dit aanleiding om extra informatieavonden te organiseren om het natuurbeleid en het beleid rond het wildbeheer toe te lichten. Dit gebeurt in de week van 26 november.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk: 'De overheid heeft als taak om alle belangen goed en zorgvuldig af te wegen en dan de knoop door te hakken. Dat doen we samen met onze partners. Daar hoort in Gelderland gereguleerd wildbeheer bij.'