Op zaterdag 29 maart 2014, van 10.00-17.00 uur staat Kasteel Middachten in De Steeg in het teken van herten en zwijnen. Iedereen die meer wil weten over wild, faunabeheer en jacht is van harte welkom. De entree voor dit evenement is geheel gratis, voor kinderen zijn er verschillende activiteiten.

Op de Veluwe komen grote hoefdieren als wild zwijn, edelhert, damhert en ree voor. Omdat de Veluwe maar een beperkte ruimte is en ook wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moeten de dieren worden beheerd. Jaarlijks worden in het voorjaar de aantallen geteld. Naar aanleiding van de uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren in het gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw en bosbouw. Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden.

De Veluwe kent een eeuwenoude traditie, waarbij het geschoten wild in het openbaar wordt getoond. Deze zogenaamde toonplicht was bedoeld om te voorkomen dat de verkeerde dieren werden geschoten. Deze traditie bestaat nog altijd en wordt op Middachten voortgezet.
Alle geweien van herten, reebokken en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen naar Middachten. Deze worden gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel tentoongesteld voor het publiek.

Tijdens deze dag is er van alles te doen voor jong en oud. Verschillende verenigingen richten een stand in waar men informatie kan verkrijgen over de natuur en faunabeheer. Faunabeheerders vertellen uit eigen ervaring over jacht en faunabeheer op de Veluwe. Speciaal voor de kinderen is er een leuke speurtocht uitgezet, waarbij ze van alles over onze viervoeters te weten komen. Er vallen leuke prijsjes mee te verdienen!

Een valkenier geeft demonstraties met verschillende roofvogels en tegen betaling van € 5,00 kan men ´s middags deelnemen aan een rondleiding door het kasteel. Onder het genot van klanken van de jachthoorns, kan men tenslotte in het koetshuis een hapje en een drankje nuttigen.

De entree voor de geweiententoonstelling is gratis en meer informatie is te vinden op www.middachten.nl .

Geopend op Zaterdag 29 maart 2014 10.00 – 17.00 uur.
Het kasteel is niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en voor honden.
Entreeprijs:     Geen (rondleiding kasteel € 5,00)
Te bereiken:     Middachten is gelegen in het dorp De Steeg gemeente Rheden (Gld), 7 km van het verkeersplein Velperbroek Navigatieadvies: Smidsallee 18; 6994 BJ De Steeg; NS Arnhem, Dieren of Rheden; BUS Connexxion lijn S43.