Wilde zwijnen in Spanje worden steeds brutaler en komen dichterbij de steden en dorpen

MADRID – Wellicht ben je er al eens een tegengekomen en moest je toch wel even schrikken. Oog in oog staan met een wild zwijn lijkt leuk maar ze kunnen soms gevaarlijk zijn en zelfs mensen aanvallen als ze zich bedreigd voelen. De wilde zwijnen populatie in Spanje is steeds meer aan het groeien en de natuurlijke omgeving wordt steeds kleiner. Dat is dan ook de reden dat de wilde zwijnen steeds meer gezien worden op stranden, bij wegen en in de centra van steden en dorpen.
Het aantal wilde zwijnen of in het Spaans “jabalíes” neemt steeds meer toe terwijl de natuurlijke leefomgeving of kleiner wordt of te klein wordt voor de wilde zwijnen. Het feit dat er voor de wilde zwijnen minder ruimte is om te leven zorgt ervoor dat deze wilde dieren op zoek gaan naar eten buiten hun leefomgeving waarbij ze dus in aanraking komen met de mens. Volgens de laatste gegevens van alle autonome deelstaten samen, leven er tussen de 600.000 en 700.000 wilde zwijnen in Spanje. Dat is natuurlijk geen exact cijfer aangezien het moeilijk is om precies te weten te komen hoeveel wilde zwijnen er in Spanje wonen, het zouden er dus best meer dan 1 miljoen kunnen zijn.

 

Mensen
Het probleem is echter dat de wilde zwijnen steeds meer op zoek gaan naar voedsel buiten hun natuurlijke leefomgeving waarbij ze steeds vaker in aanraking komen met de mens, die van nature bang is. Zo zijn er de laatste jaren meer aanrijdingen met wilde zwijnen, worden de jabalíes steeds vaker gesignaleerd in de steden en dorpen zoals in Barcelona waar er elke week wel een paar rondlopen en zijn ze vaker te vinden op de stranden.

Pijl en boog
In de meeste gevallen mag er niet gejaagd worden op de wilde zwijnen maar worden ze soms toch gedood omdat ze een gevaar vormen zoals in het centrum van Barcelona. In de catalaanse hoofdstad wilde men zelfs met pijl en boog op wilde zwijnen gaan jagen maar dat idee is nooit echt van de grond gekomen. daarnaast zijn er in Catalonië en Asturië plannen om de wilde zwijnen te castreren/steriliseren om voortplanting te voorkomen. Het feit dat er in Spanje minder jagers en jachtgebieden zijn heeft er dus voor gezorgd dat de populatie wilde zwijnen flink is toegenomen. Overigens is dat niet alleen een Spaans probleem maar zijn er ook steeds meer wilde zwijnen te vinden in Groot Brittannië, Frankrijk, Duitsland en diverse andere Europese landen.

Gesignaleerd
Deze zomer raakten enkele wilde zwijnen op de stranden van Galicië in paniek en renden ze de zee in waarna ze op het land bijna de aanwezige mensen aanvielen, een natuurlijke reactie wat fatale gevolgen kan hebben voor mens en dier. In Amposta (Tarragona) moest laatst een school ontruimd worden omdat er een wild zwijn de school was binnengelopen op zoek naar voedsel. In Cambrils (Tarragona) werden deze zomer enkele wilde zwijnen gespot op de stranden. In Galicië hebben families wilde zwijnen zelfs een eiland overgenomen. Gezien het een beschermd natuurpark is mag er niet gejaagd worden op de beesten die al zwemmend naar het eiland zijn verhuisd.

Wat te doen
Maar wat moet je nu doen als je oog in oog staat met een wild zwijn. Het belangrijkste is dat je afstand moet houden met het dier en zeker niet dichterbij moet komen om een selfie te maken. Daarnaast moet je niet schreeuwen of veel herrie maken en men moet ze ook geen eten geven. Denk eraan, het zijn wilde dieren en ook al lijken ze soms (zeker als ze klein zijn) niet gevaarlijk, de volwassenen exemplaren doen al het mogelijke om hun familie te beschermen en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Regio’s
Wilde zwijnen komen praktisch in heel Spanje voor en worden overal gesignaleerd. De Universiteit van Oviedo (Asturië) heeft het onderstaande overzicht gemaakt van de geregistreerde waarnemingen in Spanje. Zo is te zien dat de meeste waarnemingen plaatsvinden in Galicië, Asturië en Catalonië maar ook rondom Madrid, in de Comunidad Valenciana en in Andalusië zijn er jabalíes gezien. De kleuren op de onderstaande kaart geven aan of  de wilde zwijnen agressief waren (rood), bij een aanrijding betrokken waren (oranje), vernielingen hebben aangericht (geel) of dat ze slechts gesignaleerd werden (blauw)

Bron: http://www.spanjevandaag.com/ (Remco Stoffer)