Op 2 november aanstaande wordt er een eendaags symposium gehouden met het thema: 'Veterinaire zorg bij wilde fauna' gehouden bij de Universiteit Utrecht/De Uithof.
Het symposium is bedoeld voor iedereen die meer te weten willen komen over hoe de veterinaire zorg voor wilde dieren is geregeld en hoe dit naar een hoger plan getild kan gaan worden.
We hebben al een aantal interessante sprekers op het programma staan. Niet in de laatste plaats wijzen wij u op de presentatie van de internationaal bekende Professor Wouter van Hoven uit Zuid-Afrika.
Hieronder afbeeldingen van de aankondiging, het dagprogramma en beschrijving van het programma.
De presentaties op het symposium zullen in het Engels plaatsvinden. Meer informatie over dit symposium kunt u vinden op www.Wild-Vets.info
"Waar zit al dat wild"' en "Hoe kan kan het dat altijd dezelfde mensen zo veel wild zien?" Hier een paar tips:
- In elk bos waar herten zitten, zijn ze te vinden en te observeren. Je moet er alleen wat tijd in steken. De beloning is des te groter. Je hoeft echt niet van of pad af of de rustgebieden in. Trouwens, verstoren is een vertreding volgens de Flora & Faunawet en kan met € 300,- en hoger beboet worden.
- Dus: blijf op het pad. Eraf is niet toegestaan, maar heeft ook geen enkele zin. Je maakt gewoonweg veel te veel lawaai. Dat enkele takje, dan ene dorre blaadje dat breekt net onder je voeten, verjaagt de herten ver buiten je gezichtsveld.
- Zorg dat je tactisch naar de gewenste plek loopt. Dus hou rekening met de wind en zorg ervoor dat de herten je niet in de verte al zien komen. Zij zien beter dan wij. Ik vergelijk het zo: de herten horen zo goed, dat het lijkt of wij door een megafoon fluisteren en ze zien zo goed alsof ze constant door een verrekijker kijken. Pas je gedrag op deze twee feiten aan. Anders lopen de herten steeds net buiten je gezichtsveld.
- Ga regelmatig naar hetzelfde gebied en probeer de trekrichting aan de hand van fourageerplaatsen en/of prenten op de grond te analyseren. Vaak gebruiken de herten dezelfde tijd en route (de kerkgang) Hiermee kan je de volgende keer rekening mee houden.
- Neem een VASTE postitie in en wacht af. Wild moet je naar je toe laten komen en niet andersom. Beweging is funest en indien je bewegen moet doe het dan in slowmotion.
- VERSTOOR NIET. Niet alleen voor die keer is het letterlijk bekeken. De volgende keer maak je minder kans. Wij observeren het gedrag van de herten, maar dat geldt in veel sterkere mate anders om. Je leert de herten namelijk te anticiperen op jouw gedrag. Ook voor de liefhebber die na je komen moet nog wat over blijven. Het geeft je trouwens een goed gevoel verder of vaker terug te trekken zonder te verstoren.
-Vind je eigen plekken en bedenk goed met wie je je plekjes deelt.
- Doe onopvallende kleding aan. Het hoeft echt niet groen te zijn, donkere kleding is net zo goed. Pas op met schitteringen van de verrekijker, bril of telefoon. Die laatste staat natuurlijk uit of op tril !! Een kuchje kan echt niet, het klikken van de camera mag echter wel. Doe dat al als ze nog ver weg zijn, dan kunnen ze wennen aan het geluid, maar niet als ze nog scherp zijn en nog aan het zekeren zijn. Wanneer ze eenmaal aan het eten zijn, horen ze minder.
-Indien je gezien bent door het wild, ga dan niet sluipen, maar loop alsof je ze niet ziet. Dat gedrag herkennen ze en verwachten dan dat je weldra weer verdwenen bent. Herten houden van voorspelbaar gedrag en zijn geruster wanneer ze bepaald vertrouwd gedrag herkennen. Zo zie ik wel meer dan eens herten of reeën rustig blijven staan op slechts 10 meter van een pad waar op dat moment mensen op langs lopen of fietsen met wat dichtere dekking tussen de herten en de mensen. Het wild kijkt de mensen rustig na, totdat ze wat verder weg zijn. Maar o wee men stil gaat staan, dan vertrekt het wild terstonds.
- Ga alleen. Minder gezellig, maar daar ga je ook niet voor. Ga voor de resultaten.
Gebruik bij het zoeken in belevenissen of nieuws een zoekterm om de gewenste artikelen eruit te zoeken. Bij belevenissen of openingsfoto's kan je ook op gebied uit de titel zoeken.
(KD) = Kroondomein, (GL) = Geldersch Landschap, (VZ) = Veluwezoom, (HV) = Park de Hoge Veluwe, (AH) = Aardhuis, SBB = Staatsbosbeheer ,OVP = Oostvaardersplassen, (PW) = Planken Wambuis, (NM) = Natuurmonumenten, AWD = Amsterdamse Waterleiding Duinen, ASK = Artillerie Schiet Kamp, ISK = infanterie Schiet kamp Video=alle videofilmpjes
NB. zoeken kan alleen op 3 letters of meer, gebruikt bij KD dus de haakjes (KD)
Dit boek bestellen: klik hier.
Tekenkaart bestellen: klik hier.
Bestellen: zie hier.
Download hier.
Burlen:
Burlen in nacht
Twee herten
Sprengruf
Jachthoorn:
Notruf
Das hohe Wecken
Signaal Hert dood
Signaal Zwijn dood
Aanblazen van de drift
Kletterende geweien
Heb je ook mooie beltonen? Zend ze ons.