Vierhouten - Het is een fenomeen, dat voornamelijk in de zomermaanden voorkomt: parkeerplaatszwijnen.

Vierhouten - Het is een fenomeen, dat alleen in de zomermaanden voorkomt: parkeerplaatszwijnen. Vierhouten zwelt aan van net 700 tot 16.000 inwoners. In de vier omringende bossen, het Vierhouterbos, het Vreebos, het Elspeterbos en het Gortelsebos bevinden zich vele vakantieparken en campings. Niet vreemd dat daar mensen tussen zitten die het voeren van de zwijnen zien als een overtreffende trap van eendjes voeren. Op de meeste plaatsen zijn de parkeerplaatsen onder controle, d.w.z. de zwijnen die daar lopen worden in verband met potentieel gevaar afgeschoten. Alleen de zwijnenkijkers weten dat niet, getuige het tapijt van brood nabij een van de parkeerplaatsen. Zegge en schrijven liep er één heel schuchtig zwijn in de verte. Die voorzichtigheid heeft hem tot nu toe wel in leven gehouden. De kans op aanrijdingen met de zwijnen is weliswaar klein, men rijdt rustig, maar er is een groter gevaar: het zwijn kent geen verschil tussen voedsel en een kinderhandje. Trouwens een zwijn is een omnivor en zal een handje best wel lusten. Heb je de tanden van een zwijn weleens goed bekeken?  De zwijnen worden ook steeds brutaler. En als ze niets toegeworpen krijgen, dan gaan ze het toch bij je halen.

De auto's rijden in de nacht in file langs de plaatsen waar de zwijnen kunnen lopen. Niet moeilijk om ze te vinden, ze komen zelf al naar de auto toe. En als je verder rijdt, dan loopt soms het zwijn een paar meter naast de weg mee in de hoop dat er wat toegeworpen wordt.

Er is zelfs een nieuw bord verschenen om de mensen te verbieden de zwijnen te voeren. Maar of dat de mensen weerhoudt of juist lokt, vraag ik mij af. Op een andere parkeerplaats is ook overdag is een grote keiler te zien. Hij is niet bang en heeft zelfs een naam gekregen: Pluk

Naar aanleiding van dit bericht zijn er artikelen verschenen in de Stentor, op Omroep Gelderland en de Telegraaf. Ook het Jeugdjournaal wil hier aandacht aan besteden.

-------------------------------------------------------------------------------

'Zwijnenbord' is niet meer dan waarschuwing (de Stentor 7-8-2009)

Niersen - "Het is niet meer dan een waarschuwing. Maar wel om serieus te nemen. Stel dat een kind een handje wordt afgebeten." Politiewoordvoerder Anton de Ronde reageert daarmee op de door het Kroondomein geplaatste borden die het voeren van zwijnen verbieden. Een wettelijke status hebben de borden niet. 'Overtreders' kunnen niet worden beboet. "Maar zo moet je het niet zien.

Het is goed het publiek met zo'n bord nog eens te wijzen op het risico. Zwijnen voeren is echt ongewenst. Want de worden dan gevaarlijk als ze een keer geen voer krijgen."

-------------------------------------------------------------------------------

'Zwijnenbord' is niet meer dan waarschuwing (Omroep Gelderland 5-8-2009)

Nunspeet - Kroondomein Het Loo gaat optreden tegen mensen die wilde zwijnen voeren. Ook deze zomer wordt dat weer massaal gedaan.

Bij een parkeerterrein in Niersen (gemeente Epe) zijn borden opgehangen die het voeren verbieden, en ook bij Vierhouten worden borden geplaatst. Volgens het Kroondomein is het voeren van wilde zwijnen gevaarlijk. De dieren kunnen agressief worden en bijten.

Het voeren van wilde zwijnen door toeristen is niet iets van de laatste tijd, het is een fenomeen dat al zeker twintig jaar bestaat.

---------------------------------------------------------------------------

Toeristen negeren voederverbod (De Telegraaf 10-8-2009)

AMSTERDAM -  Ondanks het voederverbod worden de wilde zwijnen op de Veluwe nog steeds massaal gevoerd.

Vooral toeristen van nabijgelegen campings voeren de zwijnen, die daardoor heel dichtbij komen, meldt De Gelderlander.

Volgens jachtopzieners onderschatten de toeristen het gevaar. Zo heeft een zwijn al eens een arm van een kind verwond. Gemeenten hebben waarschuwingsborden geplaatst