Een film met een belangrijke boodschap. Met als hoofdrolspeler een edelhert. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen de Vereniging Het Edelhert, particuliere bedrijven, een aantal overheden, terreinbeheerders en andere sponsors. De première van de film 'Ambassadeur voor de Natuur / Het edelhert in Nederland’ is op 9 januari in het Mediapark te Hilversum.

De nieuwe, eigentijdse film met een lengte van circa 25 minuten laat zien hoe wij in Nederland omgaan met onze bestaande natuur, de nieuwe natuur en met de (robuuste) verbindingen daartussen. Bovendien wordt duidelijk welke rol het edelhert hierin speelt. Een rol die lang niet altijd even duidelijk voor iedereen is!

Sinds het verschijnen van het Natuurbeleidsplan (1990) kennen we in Nederland de Ecologische Hoofdstructuur: een netwerk van natuurgebieden die vergroot moeten worden en die met elkaar verbonden moeten worden. Dit met het doel om de achteruitgang in natuurwaarden en –samenstelling, kortweg: de teruggang in de biodiversiteit, een halt toe te roepen. Met de Nota Ruimte uit 2004 is dat beleid versterkt met de zogenaamde Robuuste Verbindingen. Dit zijn extra brede verbindingen op nationale, zelfs grensoverschrijdende, schaal. Voor een aantal van die verbindingen is het edelhert als ambitieniveau gekozen. De gedachte hierachter is, dat als een verbinding werkt voor een rust- en ruimtekritische soort als het edelhert, deze verbinding ook geschikt is voor heel veel andere dier- en plantsoorten.

In de praktijk blijkt echter dat het met de uitvoering van dat beleid tegenvalt. En dan hebben we het niet alleen over de tegenvallende realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur doordat grondaankopen uiterst moeizaam verlopen. Ook blijkt steeds vaker dat het edelhert “het niet goed doet” in de politiek en dat er in de streken waar de robuuste verbindingen gepland zijn, weinig draagvlak is. Wij denken dat dit te maken heeft met te weinig communicatie naar de streek en tussen de uitvoerende partijen onderling. Een gemeenschappelijk beeld van hoe een verbinding er uit moet zien en hoe die moet worden beheerd ontbreekt nog. Met deze film willen wij deze impasse doorbreken.