Op 20 maart 2010 vond de Algemene ledenvergadering plaats. Veel geïnteresseerde leden hadden weer de weg gevonden naar de Ossenstal in Epe. De vergadering stond in het teken van het vertrek van voorzitter Philip Salm en, hoe kan het ook anders, de problematiek in de Oostvaardersplassen.

Toespraak voorzitter

Allereerst heette Philip Salm alle aanwezigen hartelijk welkom. De toespraak van Philip stond o.a. in het teken van het eindigen van zijn vierjarig termijn als voorzitter en zijn niet-verkiesbaar zijn voor een tweede termijn. . Philip gaf de aanwezigen een terugblik op zijn ervaringen als voorzitter en vertelde dat hij zich als voorzitter buitengewoon vereerd heeft gevoeld aan de vereniging te hebben mogen bijdragen.
Daarna passeerden enkele gebeurtenissen die de afgelopen vier jaar gespeeld hebben, de revue. Het dossier over de Oostvaardersplassen kreeg daarbij bijzondere aandacht.
Tot slot dankte hij de bestuurders en adviseurs op persoonlijke wijze voor de goede, en vaak ook leerzame, samenwerking. Ook bedankte hij alle leden met wie hij in de loop der tijd kennis heeft mogen maken.


Huishoudelijk gedeelte
Ingekomen stukken
De secretaris – Natasja Menses - meldde één ingekomen stuk betreffende een aantal vragen over het beheer in de Oostvaardersplassen en de mening van het bestuur daarover. Daarnaast werd ook gevraagd wat voor acties het bestuur aangaande het beleid heeft ondernomen en welke acties het bestuur nog wil en kan ondernemen. Deze vragen zijn door het bestuur tijdens het agendapunt Oostvaarderplassen zo goed mogelijk beantwoord.

Jaarverslag 2009

Over het jaarverslag van de secretaris waren geen vragen. Wel was er een opmerking over het zichtbaarheidsonderzoek in het Deelerwoud. Het onderzoek vindt nu plaats op basis van het beleid (geen afschot) en welke invloed dat heeft op de zichtbaarheid van het wild. Er werd geadviseerd de waargenomen aantallen ook af te zetten tegen de aanwezige populatiegrootte, hetgeen een steeds adequaat beeld van de relatieve zichtbaarheid geeft.
Het jaarverslag werd door de vergadering goedgekeurd.

Financieel jaarverslag 2009
Over het financieel jaarverslag van de penningmeester waren geen vragen. De kascommissie, bestaande uit de heer Hellinghuiser en de heer Wervers, heeft op 22 februari 2010 de boeken over 2009 bekeken en deze akkoord bevonden. Het bestuur werd décharge verleend. De heer Wervers is afgetreden als lid van de kascommissie. De heer Hellinghuiser neemt voor 2010 wederom plaats in de kascommissie en mevrouw Geudeke is als nieuw lid toegetreden.  De heer V.d. Meent en de heer Den Hertog hebben zich opgegeven als reservekandidaat.

Statuten en Huishoudelijk reglement
De statuten en het Huishoudelijk reglement zijn door Marjan Oudshoorn en Frans Den Hertog onderworpen aan een grondige blik en aangepast aan de huidige tijd. De vergadering keurde de statuten en het Huishoudelijk reglement goed. Het bestuur bedankte Marjan Oudshoorn en Frans Den Hertog voor deze flinke klus met een fles wijn.

Erelidmaatschap
Jan van Haaften is benoemd tot erelid van verdienste. Deze titel deelt hij met Dick van den Hoorn. De vereniging gaat Prins Floris van Oranje-Nassau van Vollenhove benaderen om het erelidmaatschap te aanvaarden.

Samenstelling bestuur
Rik Schoon werd benoemd als nieuw bestuurslid. Rik zal met zijn kennis en ervaring op het gebied van damherten een waardevolle aanvulling zijn voor het bestuur en de vereniging.

Daarna trad Philip Salm als voorzitter af. Als dank voor zijn inzet kreeg hij een bronzen beeld van een edelhert. Bas Worm, vice-voorzitter, neemt als waarnemer tijdelijk het stokje over van Philip Salm totdat er een nieuwe voorzitter is gevonden. Hij hield een speech waarin hij terugblikte op de samenwerking met Philip Salm en dankte hem voor zijn inzet.

Oostvaardersplassen

De Oostvaarderplassen was vanwege de actuele gebeurtenissen en de schriftelijk ingediende vragen door Pauline van der Putten als extra agendapunt toegevoegd. De hoge sterfte heeft zowel in de media als onder de leden van onze vereniging tot veel onrust geleid. Veel leden vroegen zich af waarom het bestuur niet in de openbaarheid naar voren trad. Bas Worm hield d.m.v. een uitgebreide presentatie een toelichting en liet in chronologische volgorde zien welke acties het bestuur de afgelopen jaren heeft ondernomen (mede omdat niet al deze zaken direct even zichtbaar zijn geweest voor de leden).

Wat heeft de vereniging gedaan, als het gaat om de OVP-problematiek:

-    In februari 2005 heeft het bestuur bij monde van Paul Buitenhuis een gesprek met Kamerlid Ormel en de heer Raaphorst (directeur bij LNV) over de zorgen die het heeft over het dierenwelzijn in het gebied. Die zorgen worden ook geuit in een brief aan landbouwminister Veerman.

-    In april 2005 komt de vereniging met een verklaring, waarin wordt gesteld dat elk dier recht heeft op voedsel, rust, ruimte en gelegenheid tot reproductie.
-    Eveneens in april 2005 is er een live radiodiscussie tussen Frans Vera en Bas Worm over de dierenwelzijnaspecten.

-    In juni 2005 is het advies van de Raad voor de dierenaangelegenheden (RDA) om te stoppen met het niet-ingrijpen in de populatie. De Raad voor het landelijk Gebied (RLG) steunde het lopende beleid. Geen eenduidig advies dus van deze twee adviesorganen

.
-    Eveneens in juni 2005 stelt Kamerlid Ormel opnieuw vragen aan de minister LNV. In het vakblad Natuur, Landschap en Bos verschijnt een artikel over ecologie en emotie van Bas Worm en Rob van Baarle.

-    In december 2005 is er weer een Kamerdebat, waarin o.a. de uitspraken van de Raad voor Dierenaangelegenheden aan de orde komen. De Raad vindt dat de OVP niet als experiment mag worden gebruikt, dat de doelstellingen nooit goed zijn vastgesteld en dat er niet juist wordt geteld.

-    De minister wil een einde maken aan de alsmaar voortdurende resultaatloze discussies en stelt in januari 2006 het ICMO in.

-    In mei 2006 heeft het bestuur een gesprek met de voorzitter van het ICMO, te weten de heer Gabor.

-    In juni 2006 doet Bas Worm mee aan een discussie tussen voor- en tegenstanders van het OVP-beleid tijdens het nationaal bosdebat. Daarbij lopen de emoties hoog op.

-    In juni 2006 brengt het ICMO haar advies uit. Alle partijen, die een rol hebben gespeeld in de discussie tot dan, spreken af dat ze zich aan het advies zullen houden. Ook Vereniging Het Edelhert doet dat

-    In mei 2008 heeft de vereniging contact met SBB over de wijze waarop de populatiekenmerken vastgelegd worden. Deze verschilt van die op de Veluwe. En beide gebieden zijn daarom slecht te vergelijken. Tot het gewenste afstemmingsgesprek komt het pas binnenkort.

In juni 2006 bracht het ICMO haar advies uit. Toen is afgesproken dat alle betrokken partijen zich zouden conformeren aan dat advies tot de evaluatie in 2011. Het bestuur heeft zich tot nu toe aan deze afspraak gehouden (dit is voor een belangrijk deel de reden dat we de jaren daarna relatief stil geweest zijn als het om de OVP ging).

Het is gebleken dat Staatsbosbeheer niet in staat is het beleid volledig volgens de ICMO-richtlijnen uit te voeren. Naar aanleiding van het spoeddebat op 17 maart jl. is de evaluatie van het ICMO een jaar naar voren gehaald en zal dus dit jaar plaatsvinden.

-    De vraag rees of het bestuur niet meer naar buiten had moeten komen met het standpunt van de vereniging. Op die manier zouden ook meerdere organisaties bereikt kunnen worden en had men collectief op kunnen treden. Het antwoord was dat dit wel een dilemma binnen het bestuur was. Het bestuur wilde zich in eerste instantie aan de afspraken houden. Nu de evaluatie naar voren is gehaald probeert het bestuur alsnog invloed uit te oefenen, o.a. op de samenstelling van de in te stellen evaluatiecommissie.


-    De vraag rees of het bestuur niet te netjes is geweest. Staatsbosbeheer houdt zich niet aan het ICMO maar de vereniging moet zich wel aan de afspraken houden? Penningmeester Gerrit Willem Kamp bracht daarop een kort verslag uit van zijn bezoek met secretaris Natasja Menses aan de Oostvaardersplassen op 12 maart o.l.v. Jan Griekspoor. Ze troffen een zeer desolaat landschap aan met veel broodmagere, zieke, stervende en dode dieren. Er stond geen sprietje gras en de grond was totaal vertrapt. Er is puur gekeken naar feiten op basis van waarneming. Die waarneming kwam goed overeen met het beeld dat het tv-programma Eénvandaag kort daarvoor aan het Nederlands publiek liet zien. Het is desondanks belangrijk om te blijven praten met Staatbosbeheer. Het is gebleken dat Staatbosbeheer het 90% criterium voor afschot niet haalt. N.a.v. het spoeddebat is de evaluatie een jaar naar voren gehaald en dat is een verstandig besluit. Gerrit Willem Kamp benadrukte nogmaals dat alleen de politiek direct invloed heeft op het beleid in de Oostvaardersplassen.

-    Een lid pleitte voor een actie om hooi over het raster te gooien. Het bestuur is echter van mening dat bijvoeren niets oplost, bovendien passen dit soort acties niet bij de vereniging. Dit wordt door andere leden in de zaal bevestigd.
-    Een ander lid gaf aan een groot tegenstander te zijn van actie voeren. Dit lid pleitte ervoor om op basis van argumenten tegen het beleid in te gaan. De vereniging zou haar argumenten zo hard mogelijk naar voren moeten brengen.
-    Een lid gaf aan het op prijs te stellen als de vereniging naar buiten zou treden met haar standpunt. Dit vindt gehoor bij het bestuur. Zij gaat proberen om het standpunt van de vereniging in het verkiezingsprogramma van de diverse politieke partijen te krijgen. Indien nodig zal ook de media ingeschakeld worden maar het bestuur geeft wel aan dat men hierin zakelijk moet blijven.
-    Er werd door een lid opgemerkt dat men Staatbosbeheer respectvoller zou moeten beoordelen. Dit omdat zij enkel uitvoerder zijn onder leiding van de politiek. Het is zelfs bekend dat er werknemers van Staatbosbeheer zijn die afwijzend tegenover het beleid staan. Men moet blij zijn dat de evaluatie naar voren is gehaald. Om het beleid veranderd te krijgen komt men nu eenmaal niet onder de politiek uit.
-    Een lid gaf aan op de website een verklaring te missen van de vereniging. De website laat wel verklaringen zien van andere organisaties maar de eigen verklaring mist. Het lid merkt op dat dit wel op zijn plaats was geweest.
-    Een ander lid bedankte Bas Worm voor de heldere uiteenzetting d.m.v. de powerpoint. Het lid gaf tevens aan een grote afstand te merken tussen het bestuur en de leden t.a.v. informatieverstrekking. Het lid adviseerde het bestuur om de komende maand de leden te informeren op welke wijze het bestuur stappen onderneemt.

Bas worm bedankte de leden voor hun inbreng en gaf aan dat dit een belangrijke input zal zijn voor de besluiten die het bestuur de komende perioden zal gaan nemen.





Rondvraag
-    De vraag werd gesteld of het tijdschrift niet digitaal rondgestuurd kon worden. Een grote meerderheid van de aanwezige leden was hier echter tegen. Bovendien zijn oudere uitgaven van het tijdschrift in pdf-formaat via de website te downloaden.
-    De vraag werd gesteld of het niet zinvol zou zijn een PR-functionaris in het bestuur op te nemen. De PR zit voor een groot deel in de portefeuille van Bas Worm. Hij gaf aan dat  het vinden een nieuwe voorzitter op dit moment prioriteit heeft en dat een PR-(kern)functionaris wel een optie is.


Vertoning film Ambassadeur van de natuur
Na de rondvraag werd het huishoudelijk deel afgesloten door de vertoning van de nieuwe film ‘Ambassadeur van de natuur / Het edelhert in Nederland’.

Lunch en middagprogramma

Na de film maakte Paul Buitenhuis nog even reclame voor de DVD en de gastendoekjes van Ineke. Ook de hertenparaplu was weer verkrijgbaar in de winkel.
Daarna volgde een goed verzorgde lunch. Tijdens de lunch werd er nog druk nagepraat over de Oostvaardersplassenproblematiek


Na de lunch volgde een presentatie van Wim Knol (Natuurmonumenten) over het faunabeheer op Nationaal Park Veluwezoom. Naast een beschrijving van het gebied gaf Wim Knol een uitgebreide uitleg over de achtergrond en (toekomst)visie van Natuurmonumenten op het beheer van de grote grazers en leefgebieden daarvan op de Veluwezoom en de vele aspecten die daarbij komen kijken.


Na de presentatie van Wim Knol was er even de gelegenheid om een frisse neus te halen en de benen te strekken tijdens de jaarlijkse wandeling onder leiding van Gerbrand Verwoerd en een andere collega van Gelders Landschap, door het bosgebied rondom de Ossenstal. Na de wandeling maakten veel leden gebruik van de borrel om nog even gezellig na te praten.

Kortom, een enerverende maar toch ook geslaagde ALV!


Persoonlijk noot van Ab Hofman:
Door de commotie over de Oostvaardersplassen en wat daarover, al of niet op persoonlijke titel, wel of niet gezegd is door individuele bestuursleden, het bestuur als collectief en leden van de vereniging, stond deze vergadering onder een zekere druk. Ik denk dat ik mag concluderen dat de wijze waarop het bestuur is omgegaan met een aantal heikele onderdelen m.b.t. de OVP, zowel van inhoudelijke als persoonlijke aard, goed heeft uitgewerkt. De discussie kende een waardig verloop. Er is vanuit de vergadering duidelijk stelling genomen. Het is nu aan het bestuur om vooral invulling te geven aan de vragen om meer informatie aan de leden en om  naar buiten wat minder gereserveerd op te treden. Tijdens de vergadering en het informele gedeelte hebben verschillende leden hun hulp daarbij aangeboden. Dit zal het bestuur een steuntje in de rug geven. En nu maar hopen, dat het bestuur snel weer op sterkte is met het aantreden van een nieuwe voorzitter.