Foto: Jan Paulides Hertentelling 2008

Gisteren zijn in twee van de zeven leefgebieden van edelherten op de Veluwe tellingen gehouden. Er volgt na een paar dagen in elk van de gebieden nog een tweede telling.

De verwachting is dat de stand nog steeds te hoog zal zijn, aangezien ook afgelopen jaar het afschot niet gehaald is. Reeds een lange serie van jaren blijft het gerealiseerde afschot achter op de toewijzing en blijft steken rond de 75%. De stand groei daardoor nog steeds en zal na geboorte van de kalfjes in mei uitkomen tot 2500-3000 stuks. De doelstand is 1600 edelherten. Meestal worden er rond de 1000 herten geschoten en blijft de stand structureel ca. 600 stuks te hoog.

Geeft dit problemen? Mag de stand omhoog?

Ten eerste is er met de Provincie in overleg met de terreineigenaren een doelstand afgesproken gebaseerd op land- en bosbouwschade, aantal aanrijdingen enz.  In eerste instantie moet dat nagekomen worden. De faunabeheerders zijn dat verplicht. Wanneer de hertenstand omhoog mag, dan dient dat eerst in het nieuwe faunabeheerplan verwerkt worden. Maar ook dan zal de doelstand elk jaar gerealiseerd worden. Meer herten betekent dan ook nog meer afschot. En het is nu al een probleem om het afgesproken afschot te realiseren. Dat wordt bij een hogere hertenstand allleen maar moeilijker, tenzij... er iets gaat gebeuren in de manier van het hele faunabeheer. Kernwoorden zijn hierbij: kwalificatie, jachtmethodes, capaciteit en kwaliteit van de faunabeheerder, afschotomstandigheden (verstoring) en inspanningsbereidheid van de faunabeheerders.

De vereniging vindt dat de Veluwe ruim voldoende voedsel, ruimte/dekking en rust biedt voor (veel) meer herten. Meer herten zal echter ook betekenen dat er meer afschot dient plaats te vinden om de stand op het hogere niveua stabiel te houden. De stand niet beheren zal niet lukken omdat gebrek aan voedsel geen rem op de populatieontwikkeling zal zetten..

Wat moet er nog meer gebeuren?

De uitvoering van Veluwe 2010 gestart in de jaren negentig zorgt ervoor dat de edelherten door minder raster op steeds meer gebieden ook op de landbouwgronden, kunnen komen. De schaderegeling voor boeren moet verbeterd worden. Wel de Veluwe rastervrij maken, maar geen goede schaderegeling kan natuurlijk niet.

Waarom gaat de stand omhoog?

De Veluwe "verloofd", steeds meer naaldbomen maken plaats voor loofbomen. En loofbomen bieden meer voedsel in de vorm van jonge blaadjes, twijgjes en eikels en beuken. Ook gevarieerd bosbeheer is gunstig voor de edelherten. Geen grote vakken met b.v. Douglas, maar in soort en hoogte variatie. Meer voedsel, maar ook meer dekking voor de herten. Elk hoekje wordt benut door de herten. Vroeger , in de tijd dat er bijgevoerd werd, bleven de herten nabij de voerplekken. Een voedselrijk gebied met veel dekking zorgt voor gezonde herten met een maximale reproductie en dat zal zo blijven tot de hertenstand een veelvoud is van de huidige stand.