Berlijn - Het aantal wilde zwijnen rondom Berlijn wordt geschat op 10.000 dieren. In het stedelijke gebied voelen zich 4.000 zwijnen zich prima thuis volgens de Berlijnse Faunabeheerders. De zwijnen dringen de tuinen en parken binnen en richten momenteel aanzienlijke schade aan. Ook doorzoeken ze afvalbakken op zoek naar etensresten. De intelligente dieren hebben snel door, dat er in bebouwde gebieden geen jacht is en worden zelfs dagaktief. Zo zijn er in meerdere stadsparken in Berlijn op klaarlichte dag spelende biggen de zien. De Berlijnse Senaat heeft een absoluut voerverbod afgekonding om te verhinderen, dat er nog meer wilde zwijnen de stad in gelokt worden.

Op een school in Wannsee in Belijn wachten de zwijnen voor de middagpauze op de lunch van de schoolkinderen. Frappant is dat de zwijnen er alleen door de weeks komen. Ze weten wanneer het weekend is en dat er dan niets te halen is.

Zijn de zwijnen eenmaal in de tuinen, dan helpt een bewegingsmelder, knipperlichten of sirenes niet meer. Ook de aanwezigheid van goedkope parfum en mensenharen doen de zwijnen niet vertrekken. Ook de tip ongewassen sokken op te hangen is vergeefse moeite en hindert slechts de buren.

30 Stadsjagers zijn 's nachts twee of drie maal in de week in de weer de zwijnen af te schieten. De kosten draden zij zelf, bij de politie moeten zij zich aan- en afmelden om te voorkomen dat het schieten voor geweldmisdrijven worden aangezien.