Rond Ede, Rheden en Wageningen zijn deze week weer enkele kilometers nieuw fietspad in gebruik genomen. Uitgevoerd in beton moeten ze boomwortels en wilde zwijnen weten te weerstaan.

De nieuwe fietspaden zijn aangelegd door RGV Fietspaden met medefinanciering van de gemeenten Rheden, Ede en Wageningen, de provincie en de EU als onderdeel van het Fietstotaalplan Veluwe van de Veluwse gemeenten. In dit plan is - naast de aanleg van een fietsknooppuntennetwerk - de kwaliteitsverbetering van fietspaden speerpunt van beleid. Veel (asfalt)fietspaden op de Veluwe zijn verouderd en op meerdere plaatsen versleten. De paden hebben veel te lijden onder schades door opdruk van boomwortels en het afbrokkelen van de randen, onder andere doordat wilde zwijnen in de bermen wroeten. Veel fietspaden zijn bovendien te smal. De nieuwe fietspaden zijn twee meter breed en uitgevoerd in beton. Voldoende brede fietspaden zijn vooral van belang voor de veiligheid van de gebruikers, waaronder snelle mountainbikers en wielrenners, maar ook gebruikers van fietskarren en scootmobielen, aldus de provincie Gelderland. De bedoeling is dat de nieuwe fietspaden enkele decennia meegaan. Het lichte beton zal nog wat donkerder kleuren, maar minder hinder ondervinden van boomwortels en zwijnen, zo verwacht men.
De kosten voor uitvoering van het totale fietsplan zijn geraamd op twintig miljoen euro. Op het programma tot 2013 staat voorlopig 250 kilometer op te knappen of nieuw aan te leggen fietspad. Tot nu toe is er 70 kilometer fietspad verbeterd of opnieuw aangelegd. 33 kilometer is nog in voorbereiding en er liggen aanvragen voor het verbeteren van nog eens 24 kilometer fietspad.