Veluwe - De edelhertenbronst is momenteel in volle gang en er kan gesproken worden van hoogbronst. En dat is te merken aan het verkeer door de bossen. Langzaam rijdende auto's, geparkeerde auto's op de kleinste plekjes langs de weg in het bos en volle parkeerplaatsen. Luisteren vanuit de auto of eruit en op pad. Zo bijvoorbeeld ook bij Nierssen. Normaal mag op deze parkeerplaats, ook wel bekend als de voederparkeerplaats, vanwege de zwijnen die in de zomers hier volop gevoerd worden, door de toeristen en lokale bevolking niet geparkeerd worden na zonsondergang. Nu lijkt het de parkeerplaats van Ikea wel op koopzondag.

Ook langs de weg staat een lange sliert auto's. Te voet gaat men de Elspeterweg op. Op deze weg, al jaren geleden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, mag men ook 's nachts komen. De weg wordt ook wel gekscherend de Kalverstraat genoemd, vanwege de grote drukte in de bronst. Het mooie van deze geasfalteerde weg is, dat men redelijk comfortabel het bos in kan lopen en dat men zich dan daadwerkelijk midden in het bos van Kroondomein oftewel Koninklijke Houtvesterijen bevindt. En de wandelaars worden beloond: van alle kanten klinkt het geburl. Het tellen is haast niet te doen, maar dat het er meer dan tien zijn is wel zeker.

Let goed op: op de meeste wegen en paden in het bos mag men na zonsondergang niet in, ook niet lopend.  Let op het toegangsbord. Dat geeft aan of een weg ingeslagen mag worden.