Den Haag,  De nieuwe staatssecretaris LNV, Henk Bleker wil niet dat de provincies  nieuwe verplichtingen aangaan voor de ontwikkeling van natuurgebieden. Ook wil Bleker niet dat de gebiedsontwikkeling niet stil komt te liggen. De provincies hebben daarin hun eigen verantwoordelijkheid, zo meldt  Bleker aan de Tweede Kamer.

Dat is de boodschap van Henk Bleker, de nieuwe staatssecretaris LNV, maandagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Bleker refereert aan het regeerakkoord met bezuinigingen op natuurbeleid en de afspraak om realisatie van de zogenoemde Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het natuurnetwerk dat in 2018 af moest zijn, opnieuw te bezien. Hoe groot de EHS wordt en of dat verschilt van de oorspronkelijke plannen, wordt later duidelijk. De CDA-bewindsman wil financieel ruimte houden om andere keuzes te kunnen maken bij de nog aan te kopen grond voor natuurgebieden en het beheer daarvan.

De staatssecretaris kreeg het aan de stok met de provincie Flevoland, toen hij aangaf dat het Rijk niet verder wil met de aanleg van natuurgebied Oostervaarderswold, de verbindingszone tussen de OVP en de Veluwe.

Er ontstaat direct zich een groot probleem voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen, want die krijgen daardoor geen groter natuurgebied tot hun beschikking. Bleker bekijkt alsnog hoe hiermee om te gaan en wacht af wat de ICMO-commissie zal zeggen in hun advies, dat vóór 1 november op tafel moet liggen.

De kosten voor realisatie van het Oostervaarderswold (1800 hectare) werden geraamd op 400 miljoen euro. Van de 240 miljoen die was gereserveerd voor verbindingen tussen natuurgebieden is 160 miljoen euro besteed. In totaal zou voor alle robuuste verbindingszones nog 14.815 hectare grond verworven moeten worden. De Provincie Flevoland wil de realisatie van het Oostervaarderswold doorzetten, ook al zou dat door de Provincie zelf gefinancieerd moeten worden. "Misschien duurt de realisatie wat langer dan in eerste instantie gepland, maar de verbinding die komt er." aldus de Provincie