Het Productschap Vee en Vlees vindt dat het ministerie van landbouw zich niet voldoende heeft ingespannen om de nulstand voor wilde zwijnen buiten de Veluwe en het Limburgse Meyngebied te handhaven. Daarbij wild de PVV het budget van 26 miljoen verlagen naar 19 miljoen voor de sector in het Diergezondheidsfonds voor mond- en klauwzeer en klassieke varkenspest.

Het ministerie is het echter niet eens met die zienswijze en wil het plafond van 26 miljoen euro handhaven. Pas wanneer het ministerie zich maximaal heeft ingespannen om het nulstandbeleid te handhaven, dan zou volgens het covenant over het diergezondheidsfonds het budget verlaagd kunnen worden. Volgens de PVV zijn er meer mogelijkheden om de populatie te beheren dan waar het ministerie van uit gaat.

Volgens het PVV biedt een overeenkomst tussen Nederland, België en Luxemburg veel meer mogelijkheden om de wilde zwijnenstand in toom te houden dan waar het ministerie van uit gaat. Dat staat in een overeenkomst tussen Nederland, België en Luxemburg waarin een aantal regels vastgelegd zijn, waaraan de verschillende landen zich moeten houden bij de jacht op wilde zwijnen.