Het oude raster werd verhoogd naar 2,4m.

Vogelenzang -  Gemeente Amsterdam, eigenaar van de Amsterdamse waterleiding Duinen, beslist binnenkort of er afschot gepleegd mag worden op de damherten, die in het duingebied tussen Zandvoort en Noordwijk rondlopen. De  Dierenbescherming vreest dat er een beslissing gemaakt gaat worden gebaseerd op verkeerde gegevens. en heeft een brandbrief aan de Gemeenste Amsterdam en de de twee betrokken provincies, Zuid- en Noord-Holland.

Vijf jaar geleden is door gemeente Amsterdam gekozen om geen afschot te laten plegen in het duingebied. Alternatieve oplossingen werden uitgevoerd, zoals het plaatsen van een raster en het verhogen van het bestaande raster om economische schade door de damherten te voorkomen. Waar de rasters staan, is minder aan gewassen en komen minder aanrijdingen met het wild voor.

Het oude raster werd verhoogd naar 2,4 meter hoog.

Nu wil de Dierenbescherming nog een stap verder met nog meer rasters langs de drukke wegen en wildsignaleringssystemen langs rustiger wegen. Zij pleit ook voor doorgangen tussen de natuurgebieden voor dieren.

De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) maken deel uit van het duingebied van IJmuiden tot Noordwijk aan Zee.  Buiten de AWD mag er bij schade afschot gepleegd worden volgens het Faunabeheerplan. De schade door de dammen bedroeg vorig jaar € 88.000. Daar tegenover staat dat de herten door hun toeristische aantrekkingskracht een potentiële omzet van ruim 5 miljoen euro opleveren.

De Dierenbeschermingziet in het afschieten geen structurele oplossing. Dat zouden andere maatregelen zoals rasters wel doen.