Nadat medio november het ICMO2 advies over de situatie in de OVP was uitgekomen, zie elders in dit nummer, was het op 1 december tijd voor het debat in de Tweede Kamer. Een kort verslag.

Nadat de ICMO2 commissie een  inhoudelijke toelichting had geven aan de fractiespecialisten, begon het debat en de politieke afweging. Een afvaardiging van VHE zat, samen met mensen van Staatsbosbeheer en een twintigtal anderen belangstellenden, waaronder de dierenbescherming,  in de zaal. Voorzitter van de vaste Kamercommissie Bas van der Ham (D’66) gaf iedere fractie 4 minuten spreektijd en twee interrupties. Daarna zou de Staatssecretaris antwoorden waarna er nog 1 minuut was voor alle sprekers om een conclusie te trekken.
PvdA, Mevr Jacobi, moest snel weg en had geen opmerkingen over advies.
CdA, Ormel, ging goed inhoudelijk in op de zaak. Prees Bleker voor zijn duidelijkheid. Experiment is ten einde. Zou graag een eenmalige grootschalige reductie zien, daarna regulier beheer. Ziet OVP als een uniek natuurgebied, wil zo weinig mogelijk schieten, maar wil wel lagere aantallen.
Mevr van Veldhoven D’66 verweet kabinet wel veel viaducten te willen, maar de ecoducten te schrappen. Van Gerven, SP, wilde wel bijvoeren bij verhongering.
Mevr. Wiegman, CU, gaf aan dat advies geheel moest worden uitgevoerd, dus niet shoppen uit de aanbevelingen. De wetenschappelijke advies commissie moest het verder maar aangeven. Mevr. Lodders,VVD, wil beheer naar draagkracht zonder te veel verlies aan vegetatie. Wel bijvoeren bij veel voedseltekort. Hollandse Hout, niet toevoegen, moet voor recreanten blijven en er staan zeer zeldzame paddenstoelen. Zij wil op langere termijn alle runderen en paarden uit het gebied.
Dit zou kunnen door alle hengsten en stieren onvruchtbaar te maken of af te schieten, daarna komt er een uitsterf systeem. Herten zijn prachtig voor recreanten en kunnen het alleen wel af. Mevr Ouwehand, PvdD, gaf aan dat alles gelijk moet blijven. PvdD is tegen dit soort natuur met ingezette dieren, maar bestond helaas nog niet in 1984. Nu dus alleen afschieten in laat stadium. De heer Grashof, GL, wil Hollandse hout snel open en wil de EHS realiseren.De heer Dijkgraaf, SGP, is blij met ICMO advies en wil dit uitvoeren. Tenslotte kwam de heer Graus aan het woord. Hij ziet de OVP als een grote dierentuin, geen natuur. Prikpil moet komen, misschien wel moeilijk, maar waar een wil is is een weg. Hulde voor Bleker, geen weerloze dieren laten lijden, maar taakgestraften stalletjes laten maken in de OVP zodat de dieren beschutting hebben. De Keizer van SBB, directeur Kalden moet op het schavot! Hierop greep vd Ham in. Hij vroeg Graus zijn toon te matigen, maar Graus was dat niet van plan, zo liet hij weten.
Na een korte pauze kwam de heer Bleker met zijn bijdrage.
Hij was heel duidelijk en herhaalde dat experiment over is.
Massale sterfte wil hij nooit meer zien. De zaak op z’n beloop laten en dan het risico lopen dat er op korte termijn meer dan duizend dieren moeten worden gedood, wil hij niet. Op dit punt neemt hij scenario van ICMO niet over.
Hij gaat voor vroeg re-actief beheer. SBB moet voor 15 december met een protocol hierover komen. Dit wordt volledig openbaar na het Kerstreces. Hij verwacht een jaarlijks afschot van 25-30 % van de populatie met als gevolg dat de aantallen blijvend minder worden. Bleker is blij met aanvang van windbeschutting. Wildwissel kost €20.000.000,- en dit is veel geld. Moet nog worden overlegd, ook met de provincie. Hollandse Hout wil hij  misschien voor 1 jaar openstellen, overleg met politiek van Lelystad is nog gaande, maar mocht er grote tegenstand komen, dan wil hij daarna luisteren. Kotterbos en Vaartbos, 150 hect. Moet wel snel beschikbaar komen voor dekking en voedsel.
Heel belangrijk was daarna de uitspraak van Bleker dat hij een wetenschappelijke advies commissie, WAC, belast met het geven van bindende adviezen aan Staatsbosbeheer. Zij bepalen in feite het nieuwe beleid in de OVP.  De WAC staat onder leiding van Professor  Vaarkamp, faculteit Diergeneeskunde UU. Verder komen erin: prof Olh, dierenwelzijn UU en lid van ICMO2, W. de Raad, vzt van de Unie van landschappen, G.J. Spek, o.a . adviseur van VHE, de heer Oosterveld  en J. Lijdekker, hoofdbedrijfsvoering van de Hoge Veluwe.
Na afloop van het debat waren wij positief gestemd over de toekomst. De taak van de WAC is lastig maar cruciaal. SBB zal moeten luisteren naar hun aanwijzingen.
Dat zal soms zeer doen, maar op een vraag of SBB niet ook in de WAC moest deelnemen was Bleker helder en duidelijk, hij wil dit niet. WAC is onafhankelijk.