Nederweert -  Afgelopen zomer is tijdens werkzaamheden in Tungelroyse Beek aan de Mildert bij Nederweert (L) door het Waterschap Peel en Maasvallei een skeletdelen gevonden van een edelhert. Het edelhert is 11.000 jaar geleden in het begin van de midden-steentijd, het Mesolithicum, gedood, waarschijnlijk de mens. Ook speerpunten, scherven en resten van andere oerdieren gevonden. De vindplaats in het gebied De Mildert blijkt een ware archeologische archiefkast, meldt het Waterschap Peel en Maasvallei.

Tot afgelopen woensdag had men nodig om alle botten bij elkaar te krijgen en het redelijk complete skelet  van een edelhert te reconstrueren. Volgens archeologen gaat het om een bijzondere vondst: het is het oudste dierlijke skelet dat ooit in Nederland is gevonden. Het hert is slachtoffer geweest van een jachtpartij, wat erop wijst dat de toenmalige bewoners van Limburg ‘jager-verzamelaars’ waren. Volgens Eelco Rensink van de Rijksdienst is de vondst zeer bijzonder omdat maar heel zelden organische resten uit die tijd worden ontdekt in Nederland.

Wetenschappers van onder meer de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed stellen dat het een 'zeer zeldzame en bijzondere vondst' betreft, die meer onthult over de bewonersgeschiedenis van Nederland. De vondst zou aantonen dat de toenmalige bewoners van Limburg jagers en verzamelaars waren. De 'oerbewoners' bij het beekdal hadden kennelijk vis en wild voorhanden.

Het skelet van het edelhert is donderdag aan pers en publiek getoond in Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert. Het waterschap past de werkzaamheden aan, zodat geen resten verloren gaan.  Juist in dit gebied, het Weerterbos,  is men al enige jaren bezig om herten te gaan uitzetten.