Middelburg - Eerder deze maand heeft de Faunabescherming met succes bezwaar had gemaakt tegen het eerder afgegeven ontheffing tbv. het afschotplan van damherten in Zeeland.

De rechter had inhoudelijk geen bezwaar tegen de ontheffing, maar vond wel een procedurefout. Tegen het uitvoeringsplan van de provincie moet namelijk bezwaar kunnen worden aangetekend en dat was niet het geval. Het provinciebestuur heeft de aanpassing dinsdag doorgevoerd en het afschot kan op 27 januari starten.

Vorig jaar moesten de jagers maximaal 269 damherten afschieten. Dat is toen niet gehaald, meldt een provinciewoordvoerder, die niet kan vertellen waarom dat niet lukte. Tussen november van dit jaar en maart 2011 moeten in totaal 320 herten worden afgeschoten, meldt een woordvoerder. "Maar de komende  zes weken dus niet."

De Faunabeheereenheid Zeeland, waar boeren, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Zeeuws Landschap, in zitten vraagt de ontheffing om afschot te plege  jaarlijks aan. De door jagers gedomineerde organisatie vindt dat de dieren voor te veel overlast zorgen.