Velzen - Gemeenteraadslid Marc Hillebrink van B en W Velzen maakt zich zorgen ver het aantal verkeersongelukken met damherten en reeën en wil dat er preventieve maatregelen worden genomen. Uit de antwoorden blijkt dat de aanrijdingen niet worden geregistreerd. Natuurmonumenten schat dat er per jaar vijf à tien aanrijdingen voorkomen.

Hillebrink heeft over 2009 veel hogere cijfers. Volgens hem zijn er in en rond de Waterleidingduinen alleen al 24 damherten en 23 reeën bij aanrijdingen gedood. In dat stuk duingebied, dat van Amsterdam is, worden geen dieren afgeschoten. Er buiten wel. In het seizoen 2007-2008 zijn er 36 afgeschoten, aldus Hillebrink.

Hij vroeg B en W om maatregelen om te voorkomen dat herten vanuit de duinen naar de bebouwde kom kunnen komen. Het welzijn van herten en reeën in het duingebied is echter niet direct een verantwoordelijkheid van de gemeente Velsen. De Faunabeheereenheid gaat daar over. Daarin werken de beheerders van het duingebied tussen IJmuiden en Noordwijk samen.