Zandvoort - Op een druk bezochte info-avond in het NH-Hotel in Zandvoort kwamen gisteravond ca. 180 personen om van gedeputeerde Jaap Bond te horen hoe de Provincie Noord-Holland denkt over het beheer van de minimaal 1178 damherten in de duinen nabij Amsterdam. Bond lichtte het uitgebrachte faunabeheerplan toe. Kern van het plan is het plaatsen van hoge(re) hekken en het op plaatsen waar de damherten het gebied uit komen plegen van afschot. Tevens zal ingrijpen in het aantal hindes noodzakelijk zijn om de populatie niet verder te laten groeien.

Jaap Bond, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland

De aanwezigen, uit onder andere Zandvoort, Bloemendaal en Aerdenhout, konden vervolgens vragen stellen en hun mening geven. Het bleek dat een deel van de aanwezigen voor beheer (afschot) is, zoals de provincie voorstelt. Een ander deel is pertinent tegen.


Nina Versteege vindt dat er niet genoeg gekeken is naar alternatieven, zoals anticonceptie. Zij nam het initiatief voor een petitie met bijna 1400 handtekeningen tegen het afschieten van de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Voorstanders van het plan, zoals bollentelers en particuliere tuineigenaren zijn voor het plan. Eén daarvan ondervond € 22.000,- schade door de damherten in zijn tuin. Een damhert was zelfs zijn huis binnengekomen.

De gemeenteraad van Amsterdam neemt over ongeveer 2 maanden een beslissing over het faunabeheerplan nadat het plan eerst bekeken is door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Verwacht wordt dat er pas tegen de zomer een definitief besluit ligt.

Faunabeheerplan damherten Noord- en Zuid-Holland