Open brief aan mevrouw Marianne Thieme en de heren Niko Koffeman en Harry Voss

Geachte mevrouw Thieme en heren,

Tijdens het spoeddebat over de wilde zwijnen in de Tweede Kamer van dinsdag 25 januari 2011  hebt u, mevrouw Thieme, het zich voor de zoveelste keer veroorloofd de aard van de Vereniging Het Edelhert in het openbaar verkeerd weer te geven. Voor ons, als gewone leden van de vereniging, geen jagers zijnde, is de maat vol. U zet bewust mede-Kamerleden en de, op het gebied van wildbeheer onwetende, Nederlandse burger op het verkeerde been om uw anti-jacht doelstellingen te bereiken. Tijdens het Kamerdebat zei u letterlijk: “De zogenaamde dierenliefhebbers die de staatssecretaris hebben benaderd, zijn de leden van Vereniging Het Edelhert. Dat is een vereniging van jagers die graag willen dat zwijnen goed in hun vet zitten omdat ze dan daarna kunnen worden afgeschoten. Dat even terzijde; de discussie over bijvoeren is een aparte discussie.”
Of leden van de vereniging de staatssecretaris hebben benaderd, weten wij niet. Wel weten we dat niet de leden dit hebben gedaan, zoals u in de Kamer beweert. Kan het woordje “de”  nog een vergissing zijn, uw opmerking dat Het Edelhert een vereniging van jagers is, is ver bezijden de waarheid en dat zou u moeten weten. Weet u dat niet, dan schiet u schromelijk te kort als volksvertegenwoordiger, want voordat u in het openbaar harde uitspraken doet, dient u zich van de feiten op de hoogte te stellen. Weet u dat wel, dan verspreidt u in de Tweede Kamer bewust foutieve informatie en dat is een volkvertegenwoordiger onwaardig. Ook u, heren Koffeman en Voss, noemen onze vereniging voortdurend een jagersclub. Wij verdenken u drieën ervan dat u zeer wel weet dat dit onjuist is en dat u de vereniging opzettelijk misbruikt voor uw anti-jacht propaganda.

Wij helpen u langs deze weg graag aan de juiste feiten. Het Edelhert kent bijna 1700 leden. Iets meer dan 10% daarvan is professioneel actief in de groene wereld als boswachter, jachtopziener, toezichthouder of neemt als particulier deel aan het wildbeheer, zo u wilt de jacht. Dat betekent dat ruim 1500 leden niets met de jacht/het wildbeheer van doen hebben. Die leden zijn natuurliefhebbers met een bijzondere liefde voor grofwild (edelhert, damhert, ree, wild zwijn en moeflon). Zij brengen veel vrije tijd door in de natuur, nemen deel aan leerzame excursies en wonen soms informatiebijeenkomsten bij om hun kennis van het grofwild te vergroten. De vereniging beschikt over een groep vrijwilligers die zich o.a. bezig houdt met het beveiligen van rasters om de dieren voor ongelukken te behoeden, het geven van voorlichting tijdens natuurmanifestaties en het geven van lessen op basisscholen. Net als in de maatschappij zijn binnen de vereniging de meningen over wildbeheer/jacht verdeeld, wat soms leidt tot heftige discussies, ook tussen jagende leden en niet-jagende leden. Tijdens die discussies bent u regelmatig onderwerp van gesprek, omdat veel leden zich ergeren aan uw, soms misleidende, methoden om uw gelijk te halen.

Onze vereniging is geen actiegroep. Zij wil door overleg met en het positief kritisch volgen van terreinbeherende organisaties en organisaties van wildbeheerders/jagers het belang van de herten in ons land zo goed mogelijk dienen. Daarbij wordt ervoor gezorgd, dat Het Edelhert ten opzichte van al die organisaties steeds een onafhankelijke positie bewaart. Wij zijn er trots op, dat ons bestuur na grote inspanning van een aantal betrokken en deskundige leden vanuit een onafhankelijke positie een alternatieve beheervisie voor de Oostvaardersplassen aan ICMO-2 heeft gepresenteerd. Niet minder trots zijn wij op het lovend oordeel daarover van de commissie en de staatssecretaris.

Mevrouw, mijne heren, in uw strijd tegen de jagers schuwt u een enkel leugentje niet. Zo beweert u constant dat jagers gaten in rasters knippen, zodat de zwijnen naar de provinciale wegen, ja zelfs naar de snelwegen trekken. Dit om maar veel te kunnen schieten. Het beeld dat zwijnen tijdens de jacht in wilde paniek naar de snelwegen rennen is op zijn minst erg overdreven. De kroon op de leugens die de Partij voor de Dieren over onze vereniging verspreidt, is de volgende zinsnede uit het interview met Esther Ouwehand in het Vakblad Natuur Bos Landschap van december 2010: “En in die Eén-Vandaag-uitzending waar vorig jaar zoveel commotie over was, was een vermagerd edelhert te zien dat verdronk. Dat hert was verzwakt en had zich daarom afgezonderd. Pas toen een man naar dat dier toe ging, vluchtte het weg, het water in en verdronk. Die man blijkt nu de voorzitter te zijn van vereniging Het Edelhert, ook zo'n jagersclub. Daar zitten dus steeds andere belangen achter." Los van het feit dat ook in dit geval onwetende journalisten klakkeloos de leugens van een geïnterviewde opschrijven: onze interim-voorzitter heet Bas Worm. De bewuste man in het filmpje is een groot dierenliefhebber en ondermeer lid van onze vereniging. Hij heeft vanuit zijn liefde voor de dieren ten einde raad de publiciteit gezocht en na lang aarzelen heeft hij erin toegestemd persoonlijk in de film zijn zegje te doen. Het bestuur van Het Edelhert wist hier niets van en heeft geen enkele rol gespeeld. Wij kunnen u zelfs verklappen dat verschillende leden voor en tijdens de Algemene Ledenvergadering het bestuur hebben verweten, dat zij zich te lang afzijdig heeft gehouden in de OVP-discussie. Het zal iedereen duidelijk zijn, dat de bewust door uw partij verspreide leugens negatief kunnen afstralen op onze vereniging. En dat verdienen wij niet!

Tenslotte, meneer Voss, aan uw adres nog het volgende. U bent actiecoördinator, werkgroepenadviseur van de Partij voor de Dieren, bestuurslid van de Faunabescherming en u beheert de website jachthutten.nl. U bent zeer fel anti-jacht. Dat mag, zoals anderen voor mogen zijn. Wat ons betreft, hoort daarbij wel dat alle voor- en tegenstanders zich aan de regels van fatsoen houden. Dat doet u duidelijk niet. De Faunabescherming houdt zich niet bezig met de bescherming van de fauna, wat de naam doet vermoeden, maar met activiteiten tegen de jacht. Daarbij misbruikt ook u onze vereniging. Op uw website geeft u onder de kop “Vereniging Het Edelhert is spreekbuis van jagers” bij de namen van een aantal bestuursleden en adviseurs aan dat zij jagers zijn (gemakshalve vermeldt u niet het woordje “geweest” bij een aantal op gevorderde leeftijd zijnde adviseurs). Uiteraard vermeldt u, met boze opzet, niet de  namen van de niet-jagende bestuursleden. U noemt nota bene de naam van onze interim-voorzitter Bas Worm zonder te vermelden dat hij geen jager is. Bas Worm geldt in Nederland als een groot kenner van het edelhert en is een veelgevraagd auteur en spreker.

Als leden van de Vereniging Het Edelhert vinden wij het een goede zaak dat in ons bestuur mensen zitten die een grote kennis van het wildbeheer hebben. Zonder die kennis zou onze vereniging niet de huidige rol t.b.v. het welzijn van edelhert en damhert kunnen spelen. U mag tegen alle jagers in Nederland zijn, dus ook tegen hen die lid zijn van onze vereniging, maar het is bijzonder onfatsoenlijk opzettelijk de aard van onze vereniging verkeerd weer te geven.

Geachte mevrouw en heren, uw strijd tegen de jacht zou aan geloofwaardigheid winnen als u stopt met generaliseren en het verspreiden van valse informatie, ook over onze vereniging. In de jachtwereld komen ongetwijfeld misstanden voor, net als in andere delen van de maatschappij. Er zijn goede en slechte advocaten, bakkers, schilders, actievoerders, politici, etc. Richt u op de echt rotte plekken (dat doet Het Edelhert ook) en zet de goeden niet langer in een kwaad daglicht. Als u aan juiste voorlichting doet, zult u in onze vereniging menig medestander vinden.

Oh ja, om misverstanden te voorkomen. Deze brief is spontaan tot stand gekomen zonder inmenging van het bestuur. De tekst komt dan ook geheel voor onze rekening. Wees ervan overtuigd dat wij namens vele honderden leden van onze vereniging spreken.

Wij wensen u de nodige wijsheid en vooral ook sportiviteit toe.

Met vriendelijke groet,

Ab Hofman, Ugchelen
Brigitte Geudeke, Velp
Hélène Lagendijk, Rhoon
Henk Ruiterkamp, Almen,
Marco Wijnoogst, Roermond