Veluwe - Plotseling horen we negatieven geluiden over de ecoducten. "Ze zijn overbodig, ze worden niet gebruikt door het wild, een ideale plaats voor afschieten." En dat vooral van de Partij voor de Dieren nota bene. Hoe is het mogelijk dat juist zij het nut niet (willen) zien?

In Het Edelhert van het voorjaar van 1988 en najaar 1989 staan een artikelen over het wildviaduct Terlet.

Onze vereniging heeft in de tachtiger jaren voor  de noodzaak van het ecoduct gepleit om o.a. een hele belangrijke trekroute van het edelhert te herstellen en daarmee gelijkertijd ook de overige flora en fauna de mogelijkheid zich te verplaatsen. In 1988 leek het even dat de financiëring door het rijk niet ging lukken. Door intitiatieven van onze vereniging en Natuurmonumenten is het toch gelukt de bouw door te laten gaan. Vervolgens heeft de vereniging geparticipeerd in het onderzoek naar het gebruik van het ecoduct. Elders op deze site is een deel van het onderzoek te lezen.

 

De ecologische hoofdstructuur is een samenhangend netwerk van bestaande en nog te ontwikkelen belangrijke natuurgebieden in Nederland. Het vormt de basis voor het Nederlandse natuurbeleid. Het is de basis van een beleidsplan dat tot doel heeft de natuurwaarden in Nederland te stabiliseren. In 1950 waren er 1400 soorten hogere planten. Sindsdien zijn hiervan 70 uitgestorven en 500 zijn in aantal/oppervlakte ernstig achteruitgegaan.

De ecologische hoofdstructuur levert, samen met het Natura 2000 netwerk, een bijdrage aan het behoud en de versterking van de biodivewrsiteit in Nederland en is opgebouwd uit kerngebieden, natuurontwikkelingsgebieden en verbindingszones en ecoducten

De term EHS (Ecologische Hoofd Structuur) werd in 1990 geïntroduceerd in het Natuurbeleidsplan (NBP) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In 1995 werden de doelsoorten en de natuurdoeltypen gedefinieerd, die pas in 2000 waren doorgevoerd in alle provinciale plannen. Er is toen besloten om een extra beleidsinspanning te leveren in de nota Natuur voor Mensen, Mensen voor Natuur. Het bijbehorende Meerjarenprogramma Ontsnippering is in 2005 door het parlement goedgekeurd. In dit plan zijn de belangrijkste barrières en manieren om ze te overwinnen in kaart gebracht. Voor edelherten worden bijvoorbeeld ecoducten over snelwegen gebouwd. Voor dassen en andere kleine dieren worden tunnels onder wegen aangelegd. De einddatum voor het hele programma staat op 2018.

Zo'n plan, waar jarenlang over nagedacht en gepland is, waar de noodzaak duidelijk van is, waarvan al veel gerealiseerd is, ga je niet stopzetten, wannneer de economie tegenzit. Het geld is er reeds voor gereserveerd.